Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачки, митинги и шествия откриха сезона на протестите в Атина

12 Септември 2012 / 16:09:18  Анастасия Балездрова
1107 прочитания

Служители в общините, лекари от Националната здравна система, учители, преподаватели и униформени – все държавни служители превзеха днес центъра на Атина със своите протести. Към тяхното негодувание се присъединиха и някои синдикални организации от частния сектор, който се контролират от синдикалния орган на гръцката Комунистическа партия ПАМЕ.

Началото бе дадено от служителите в общините. Около 1 000 души се събраха пред офиса на синдикалната им организация на площад Караискаки, след което се насочиха към улица Стадиу. Там ги очакваха техни колеги от различни общини. Председателят на синдиката Темис Баласопулос заяви категорично, че „ако Тройката продължи да иска 15 000 уволнения на държавни служители, веднага ще затворим всички общини в цялата страна”.

Докато кметовете чакаха, за да се срещнат с финансовия министър Янис Стурнарас, за да поискат финансиране за общините, служителите потеглиха към площад Синтагма с лозунги като: „Не ние предизвикахме кризата, нито пък ще платим за нея”.

В същото време няколко метра по-долу комунисти - синдикалисти от ПАМЕ, заедно с представители на служители в различни хотели блокираха входа на министерството на заетостта и заявиха, че няма да си отидат, докато не бъдат приети от министъра Янис Вруцис. Основният им лозунг бе: „Долу ръцете от доходите на народа”.

В горната част на площад Кораи, пред входа на Атинския университет бе сборният пункт на учителите и преподавателите, които след като приеха вчера 1,5 милиона ученици в държавните училища днес ги оставиха отново вкъщи, за да проведат своята стачка.

Въпреки „бойните” лозунги: „Борим се за отхвърлянето на политиката на правителството, Европейския съюз и Международния валутен фонд” и „Образованието не е за продан” участието в техния протест беше изключително слабо.

 

По същото време пред парламента протестираха онкоболни и хора с хронични проблеми с бъбреците.Малко по-късно там пристигна шествието на протестиращите срещу приватизацията на Пощенската каса нейни служители.

Въпреки слабото участие полицейското присъствие в района около парламента и министерството на финансите беше много силно. Булевард Василисис Софияс бе блокиран от полицейски автобуси и познатата вече желязна преграда с цел да се предпази входът на парламента. Протестните шествия завършиха мирно и без напрежение.

Освен колегите си в държавните училища 24-часова стачка провеждат и членовете на Федерацията на учителите в частните училища. До петък ще продължи стачката на преподавателите в полувисшите учебни заведения, а от днес стачкуват и колегите им в някои университетски факултети.

В късния следобед се очаква да се проведе протестен митинг, организиран от представителите на действащите и на военните в оставка.

Двата най-големи синдикати на работещите в частния (ГСЕЕ) и държавния сектор (АДЕДИ) обявиха намерението си съвсем скоро да организират общогръцка стачка срещу новите икономически мерки.

Категории: Общество стачки протестни шествия държавни служители учители лекари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus