Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачки в Атина без протестиращи

20 Септември 2012 / 14:09:55  Виктория Миндова
1162 прочитания

Без метро, трамвай и електрически влак осъмна Атина в четвъртък. Центърът на гръцката столица бе блокиран първо от пътния трафик, а след това от поредицата от митинги и протести на различни синдикални организации. За разлика от предишните години в днешния стачен ден, протестите бяха организирани само от активните синдикалисти. На тях не присъстваха редовите служители от различните служби. Нямаше бурни тълпи от недоволни граждани, нямаше викове, нито хвърляне на бутилки и камъни.

Митингът на пристанищните работници, както и на заетите в здравния сектор събра едва 20 души в 12:30 следобед на площад Клавтмонос. Тяхната цел бе да се обединят, за да внесат протестна нота срещу окастрянето на еднократните обезщетения при пенсия в частния сектор в министерството на заетостта и социалното осигуряване.

“Днес се събрахме синдикалистите на 12-те федерации, за да изкажем протеста си срещу орязването на пенсионните обезщетения”, заяви за GRReporter Герасимос Конидарас, председател на Фонд “Здраве” в частния сектор. Той обясни, че фонд “Здраве” е съставен изключително и само от вноски на трудещите се извън държавния сектор и намалението на обезщетенията, което правителството налага е противозаконно. Конидарас смята, че проучванията на правителството, които оправдават орязването не са обосновани на реални данни и настоява министерството на заетостта и социалното осигуряване да преразгледа решението си.

“Намалението на обезщетенията при пенсиониране е резултат от съкращаването на номиналната стойност на гръцките държавни облигации, които социалните фондове държаха като част от активите си”, заяви в допълнение председателят на пристанищните работници в Пирея Георгиос Георгакопулос. Той също смята, че държавата се опитва да компенсира загубите от орязването на дълга за сметка на вноските на служителите в частния сектор.

Централната улица Стадиу бе затворена за около част поради обявените стачни действия, въпреки че митингите имаха минимална посещаемост и протестиращите си трупаха под сянката на дърветата по тротоарите на централните пътни артерии.

На площад Синтагма имаше други два успоредни протести – на служителите в градския транспорт и на заетите в стоманопроизводството. Заетите в стоманената индустрия продължават да искат връщане на заплатите и работното време на нивата отпреди кризата. Те бяха блокирали улица Финелинон пред финансовото министерство с плакати “Искаме работа и живот” и “Не издържаме повече на съкращения”. Когато покрай тях мина финансовият министър Янис Стурнарас, за да влезе в офиса си след среща с премиера Андонис Самарас, работниците го освиркаха. В последствие искаха среща с него, за да предадат официално исканията си, но до ранния следобед той все още не ги беше приел.

Транспортните синдикалисти, които се бяха събрали на 50 метра от заетите в стоманолеярните бяха по-драматични. Те поставиха на площада пред парламента кукла закачена на бесилка, която символизираше края на трудещите се в сектора след новите намаления на заплатите. Заетите, които обслужват столичните метро и трамваи са около 1500 души. Протестиращите на Синтагма не надминаваха 100 души. 24-часова им стачка е насочена срещу очакваното повишение на цената на билетите. “Не само, че не приемаме повишението на цената на билетите за градски транспорт, но искаме тя да бъде намалена. Пенсионерите и студентите трябва да пътуват безплатно, а обикновените граждани не трябва да плащат повече от едно евро за ползването на градския транспорт”, каза Андонис Стаматулис, който е синдикалният лидер на служителите в подземния транспорт. Сега билетът за ползване на градския транспорт за час и половина в столицата струва 1,40 евро. След повишенията той се очаква да скочи на 1,75 евро.

Независимо, че синдикалистите изтъкват като официалната причина за стачката повишението на билетите, реалната причина за блокирането на метрото, трамвая и електрическия влак са идващите съкращения на заплатите, коментираха пред GRReporter запознати си темата. Стамулис потвърди, че ако правителството приеме мерките в пакета за фискална консолидация от 11,6 милиарда евро, транспортните работници ще обявят безсрочна стачка.

Категории: Общество стачки протести съкращения Гърция Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus