Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Старият Агиос Атанасиос в Пела- каменното село

15 Декември 2013 / 13:12:42  GRReporter
1822 прочитания

Нарича се „Старият” (Палеос на гръцки език), защото жителите му го напускат през 80-те години и се преместили в новото селище Агиос Атанасиос, което е построено недалеч от старото. Но красотата на старото село и създаването на зимния ски курорт Каймакцалан  му помагат да оживее отново и да бъде обявено за  защитено селище.

На един дъх разстояние от границата на Гърция с република Македония, на надморска височина 1200 метра, в подножието на планината Каймакцалан (третата по височина планина в Гърция), на север от езерото Вегоритида, се намира традиционното селище Агиос Атанасиос.

Селото се развива бързо като туристическо средище заради съседството му със ски курорта Каймакцалан и разполага с много модерни таверни и кафенета, както и със съвременни места за отсядане. Отстои само на 30 км от Едеса и на 120 км от Солун.

Малко село, дълга история

Агиос Атанасиос е построен в края на 16 век от животновъди и строители от Епир и се е намирал под контрола на Али Паша Янински, който бил предоставил много привилегии на жителите му, които имали самоуправление. Освен това, в района са намерени останки от жилища и укрепления от  римския и византийския период, заради разположението на селото на Виа Егнатия.

По време на македонската борба в района се сблъскват гръцки и български чети, а по време на Първата световна война сърби и българи си оспорват върха Свети Илия.

След Втората световна война населението на селото намалява, тъй като много от жителите му се преселват в чужбина и едва през 70-те години е направен асфалтиран път до Едеса.

През 80-те години на 6 км от Палеос Агиос Атанасиос, в по-равнинен район е построено селото Неос Агиос Атанасиос (Новият Агиос Атанасиос), тъй като старото село е обявено за несигурно от геологическа гледна точка след няколко земетресения. Старото селище е изоставено напълно тогава до среда на 90-те години, когато са създадени хотелчета и е развита туристическа дейност заради ски курорта Каймакцалан.

Каменното село

Палеос Агиос Атанасиос е известен и като „каменното село”, заради македонската си архитектура основна характеристика камъните, дървото и много по-малко металите. Както и при повечето планински селища в Македония, геометричното разположение на селото е неорганизирано.

Селището е определено за традиционно през 1992 и се развива туристически от 1995 насам, когато е открит ски курортът Каймакцалан. Новите сторежи, както и възстановяването на старите следват точно местната архитектура, без да нарушават хармонията. Много местни, както и бизнесмени от Солун например, избират старото село за постоянно местожителство и за занимание с аграрни и туристически дейности.

Ще ви впечатлят със своята живописност красивите каменни улички на селото, а някои от забележителностите му, като църквата Възнесение, построена през 1700.

И когато ниските температури ви накарат да огладнеете, изберете си една от горещите таверни, за да опитате специалните македонски вкусотии, избраните млечни продукти и местните месни специалитети, като елени, диви свине или печено прасенце  в гювеч, и много други. И разбира се, съчетайте ги местната ракия или вино.

Вълшебното разположение на селото го превръща в база за скиорите от ски курорта, както и за други дейности като разходки в планината, езда, офф роуд за автомобили 4Χ4, както и за гребане  в езерото Вегоритида.

Ски курортът Каймакцалан

Зимният курорт Ворас (или Каймакцалан) се намира в едноименната планина, на надморска височина 2020-2480 м. Намира се на разстояние 10 км от Палеос Агиос Атанасиос, на 45 км от Едеса, на 139 км от Солун и на 660 км от Атина. Има 6 лифта и 13 писти с обща дължина 15 км.

Отворен е обикновено то декември до началото на май, и е един от малкото зимни курорти в Гърция с толкова дълъг зимен сезон, подходящ за ски.

Гората на Каймакцалан е важен резерват и район с изключителна природна красота, който е признат за защитена зона от НАТУРА 2000 и се включен в мрежата CORINE.

Как да стигнете до там

Палеос Агиос Атанасиос е на около 600 км от Атина и на 125 км от Солун. От южна Гърция тръгнете по магистралата Катерини-Солун, след Катерини излезте от изхода към Яница-Едеса. В Едеса ще намерите отклонение към ски курорта Каймакцалан, което ще ви доведе до Палеос Агиос Атанасиос.

Категории: Палеос Агиос Атанасиос Пела традиционно село ски курорт Каймакцалан
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus