Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Създава се обща мрежа за издирване на изчезнали деца в Югоизточна Европа

28 Март 2012 / 18:03:17  Виктория Миндова
937 прочитания

Гърция се сдоби с Центъра за незабавна социална помощ за деца по инициатива на Фондация “Усмивката на детето”, която вече работи 16 години за защита на децата жертва на насилие, трафик, безпризорност и всякакви беди. Новият център е свързващо звено между всичките 11 домове и отдели за помощ на фондацията. В Гърция са изградени още два подобни центрове, които се намират в Солун и Патра. “Усмивката на детето” се сдоби и с център при извънрени ситуации, който е базиран в централната сграда на атинското летище “Елефтерос Венизелос”. Той представлява резервен офис в случай на природно или друг тип бедствие, което може да повреди досега действащите центрове за помощ и комуникация на фодацията.

“Цялата организация зависи от даренията на доброволци и предприятия, които искат да продължим нашата дейност. Всички усилия, които полагаме са, за да дадем шанс на едно дете в беда да оцелее и да заживее както му се полага”, заяви специално за GRReporter президентът и основател на неправителствената благотворителна организация “Усмивката на детето” Костадинос Янопулос.

Атинският център в квартал Маруси координира дейността на отделите за бързо реагиране с националния телефонен център за деца в нужда в Гърция SOS 1056,  общоевропейската телефонна линия за изчезнали деца 116000 и Амбър Алърт – Гърция. Сградата, в която се намира новия център е дарение, както и обзавеждането и телекомуникационните системи, които се ползват във фондацията. Услугите, които предлагат работещи и доброволци във фондацията са насочени към незабавна нужда от спасяване на деца в кризисна ситуация. Подобряване на условията на живот на деца, които са станали жертва на всеки тип насилие, както и провеждането на постоянни образователни семинари за видовете насилие и начинът, по който подрастващите могат да превъзмогнат трудностите.

Всяко дарено евро на фондацията, 90 евроцента отиват за дейностите свързани с помощ на децата, а 10 евроцента се използват за покриването на оперативните разходи. В него работят 320 души, а към нешна дата има около 2000 доброволци в цялата страна. Гърцката система Амбер за издирване на изчезнали деца е една от най-ефективните в Европа и специалистите от “Усмивката на детето” дават кунсултации на техни колеги от различни страни как да действат в случаи на нужда. В 92% от случаите поети от фондацията децата се завръщат живи и здрави при родителите си.

"Усмивката на детето" си съдейства и с българската неправителствена организация център “Надя”, която от тази година въведе и за България единната европейска линия за издирване на деца 116000. “С нашите колеги в България имаме много добри връзки, но знаем, че имат сериозни проблеми със съдействието на публичните институции”, каза Янопулос специално за българските читатели на нашата медия. Институцията си съдейства с подобни оганизации Сърбия, Албания и Румъния.

Превенцията, информираността и бързата реакция на сигнал са най-важни в спасяването на дете в беда. Янопулос разказа, че след една от лекциите ни в атинско училище, момиче на 10 години е отишло при служител на фондацията и й казало: “Добре, че ни обяснихте какво означава тормоз и някои от нещата, които ни разказахте ги прави баща ми. Можете ли да ни помогнете да не ги прави вече?”. Случаят е бил даден на прокурор и след разследване детето е било отделено от бащата насилник и дадено на леля, която се е опитвала да се справи сама със ситуацията до момента. На детето е била предоставена безплатна психологическа помощ и сега то се е върнало към нормалния живот, който би следвало да води, разказа Янопулос. 

Категории: Общество Амбър алърт Усмивката на детето изгубени деца
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus