Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тайната на остров Икария: секс, риба и дълголетие

26 Август 2012 / 16:08:47  GRReporter
10770 прочитания

Жителите на остров Икария са намерили начин да прекъснат тясната връзка между депресията и сърдечносъдовите заболявания. Като антидот те прилагат редовната консумация на риба, което изглежда намалява депресията, и впоследствие ограничава риска от сърдечносъдов инцидент. Мастните киселини Омега-3, които се съдържат в рибата доказано контролират депресивните състояния.

Всичко това става ясно от анализа на научните изследвания, проведени сред жителите на Икария. На гръцкия остров, както и на остров Сардиния, в Лома Линда, Мексико, на полуостров Никоя, Коста Рика и на остров Окинава, Япония, са регистрирани десет пъти повече дълголетници на възраст над 90 години в сравнение със средния процент по света. Този въпрос бе обсъден на научна конференция под надслов „Стремеж към дълголетие: от превенцията към терапията”,  проведена миналия уикенд на остров Икария.

Според професорите по кардиология Христодулос Стефанадис и Христос Пицавос, лабораторните изследвания показват, че възрастните хора на остров Икария имат сходни биохимични показатели с хора от други райони. Това, което ги отличава все пак е моделът на хранене, който са избрали и който явно е основен фактор за предпазване на сърдечносъдовата им система.

84% от жителите на Икария споделят, че изяждат повече от 150 грама риба седмично. Честата консумация на риба се свързва с поддържането на кръвоносните съдове в по-добро състояние. Освен кръвоносните съдове, консумирането на 100 грама риба дневно увеличава със 121% запазването на добрата бъбречна функция. Учените са установили, че при хората, които прилагат средиземноморската диета (риба, плодове, зеленчуци, варива, чай) по-рядко се появяват рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

Същият хранителен режим има положително влияние и при възрастни хора, страдащи от диабет, тъй като подобрява гликемичния контрол и състоянието на кръвоносните съдове, което е много важно за диабетиците, при които има значително втвърдяване на артериите.

Средиземноморската диета намалява при мъжете и нивата на пикочната киселина, които водят до появата на подагра. Едно незначително увеличаване на консумацията на средиземноморски храни може да намали до 57% вероятността от появата на високи нива пикочна киселина.

Полов живот

Благотворно е влиянието на средиземноморската диета и върху сексуалните постижения. Всекидневната консумация на зехтин дори и при възрастните играе положителна роля в половия живот, с по-добри проценти на удовлетворение.

Качеството на сексуалния живот е измерено чрез специално изследване сред мъже на възраст от 65 до 99 години от остров Икария.

От попълнилите специалната анкета, 60% са посочили поне средно удовлетворение по време на половия акт, докато 50% са посочили приключване на половия акт. Само 20% от анкетираните са отговорили, че нямат никаква сексуална дейност.

Мазнините с благоприятни свойства

Определяща е ролята на депресията за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Според специалната скала за старческа депресия (от 0 до 15), повишаването дори с една единица води до 12% по-голяма вероятност от появата на допълнителен фактор за сърдечносъдов риск, свързан с появата на метаболитния синдром. Негативното влияние на депресията върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове се предизвиква от последствията й върху рискови фактори като увеличаване на кръвното налягане, на кръвната захар и холестерола.

Изследванията показват, че средиземноморската диета подобрява метаболитните характеристики, а консумацията на риба (на три до пет порции седмично) ограничава депресията.

Благотворното въздействие на рибата се отдава на мастните киселини Омега-3, които се съдържат в нея.

 

 

Категории: остров Икария дълголетие средиземноморска диета сърдечносъдови заболявания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus