Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

This is Sparta!

24 Март 2012 / 23:03:21  GRReporter
3809 прочитания

Митична Спарта, най-голямата военна сила на Гърция в древността, днес е град с интересни забележителности, но и отправна точка за екскурзии в околните прекрасни местности и селища.

Днешна Спарта се намира на юг от центъра на древния едноименен град, близо до десния бряг на река Евротас, в централната част на южен Пелопонес ( http://bit.ly/yumAYT ). От древна Спарта са се запазили останките от храмовете на богините Артемида, Атина, и на бога Аполон, както и театър от римската епоха.

Потъналата в зеленина равнина, която се простира около града, е пълна с маслинови, портокалови, лимонови дръвчета, черници и други, а на югозапад се издига планината Тайгет с високите си върхове и сурова красота. На изток от града се издига планината Парнонас, също потънала в зеленина.

След освобождението на страната през 1834, градът е построен отново по заповед на крал Отон, и на официална церемония на 1 януари 1857 властите са преместени от Мистра в новия град, който е първият в Гърция, построен с градоустройствен план: има широки улици с алеи от дървета, широки площади, неокласически сгради и канализация.

Що се отнася до спартанците, те все още са прочути със своята смелост и с това, че съхраняват живи гръцките традиции.

Древната спартанска военна тактика

Древните спартанци били прочути със своята смелост и гордост, но и със своето военно изкуство. Прочутото спартанско възпитание правело древна Спарта съвсем различна от останалите гръцки полиси и показвало страшната военна машина на града.

Спартанците били тежко въоръжени, и обучавали децата си от 7 годишна възраст. Теглото на снаряжението им било около 60 килограма, колкото тежал един юноша.

Забележителности в Спарта

Спарта е икономически и търговски център на областта и има доста забележителности, като също така представлява чудесна отправна точка за организиране на обиколки в района.

В града има забележителен Археологически музей с находки от двете големи светилища на Артемида и Атина, както и Музей на маслината ( http://bit.ly/mouseio_elias ), чиято основна цел е да покаже технологията на производство на маслини и зехтин. В града има също така Държавна библиотека и Художествена галерия.

При разходката ви в Спарта можете да разгледате статуята на законодателя Ликург, статуята на цар Леонид, както и множество неокласически сгради, като например Театъра, Кметството и Съдебната палата.

Също така в града има бурен нощен живот, което се дължи донякъде на студентите и Университетските центрове.

Екскурзии в околностите

Останките на византийския град Мистра, древна Спарта, живописните села и впечатляващите природни красоти, ще ви предложат интересни екскурзии в околностите на град Спарта.

Мистра, византийският град на Пелопонес, който и в миналото е бил духовен и културен център в района, и който днес е включен в списъка на ЮНЕСКО ( http://whc.unesco.org/en/list/511 ), се намира на 6 километра северозападно от Спарта. Днес е разрушен, макар че са възстановени определени сгради, като дворците, и представлява ценен източник за опознаване на историята, изкуството и културата в двата последни века от съществуването на Византия.

Заслужава си също така да посетите живописното село Анаврити, разположено на склона на Тайгет, с вълшебната си гледка към равнината на река Евротас.

Вашето внимание заслужават и селата Хрисафа, Ксирокамби, Кастри, Касторио, Пелана, и Георгици.

Тайгет, който разделя областите Лакония и Месиния, чийто връх е скрит в облаците със своите 2 407 метра, предлага едни от най-красивите туристически и алпинистки маршрути ( http://bit.ly/monopatia ), тъй като освен уникалната природа планинските пътеки са много добре маркирани, дори и за по-малко опитните туристи.

Прекрасен е маршрутът Спарта – Каламата през Тайгет, по който на границата с област Месиния си заслужава да посетите природния парк Лангадас.

Повече подробности за Спарта, но и информация за това, къде можете да отседнете в района, можете да откриете на страниците: http://www.lakonia.gr , www.sparti.gov.gr и www.visitgreece.gr/el/main_cities/sparta .

 

 

 

Категории: Древна Спарта Пелопонес туристически маршрути планината Тайгет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus