Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тилос: мекото очарование

06 Септември 2014 / 16:09:31  GRReporter
1537 прочитания

На един хвърлей разстояние от турското крайбрежие и около два часа от Родос, Тилос-островът на билките и на впечатляващите екскурзии  крие много изненади за посетителите

Дълбок  е историческият принос на острова, с откритите останки от слонове джуджета, намерени в пещера и датирани от 100 000 до 150 000 години. Пещерата е затворена, но доброволката госпожа Вики е готова да ви осведоми за всички забележителности на острова и можете да я потърсите в Информационното бюро на общината в Мегало Хорио. За елинистическия период напомнят: 

-  Крепостта, която предизивкателно се надвесва над Мегало Хорио, и до която можете да се качите за 30 минути по пътечка с уникална гледка. Участието на местната власт е невидимо, защото крепостта дори не е осветена вечер.

- некрополът от елинистическите години, който е разположен около манастира Богородица Камариани

Следва византийският период с 4 великолепни образци:

-манастирът на Свети Пантелеймон, построен на края на Егейско море, между стръмните склонове и скали, които по залез слънце разкриват уникална гледка. Когато стигнете, ще откриете оазис с орехи, борове и изобилни води, между върховете Криалос и Профитис Илиас, които са и най-високите на острова. Килиите на монасите са скромни, а църквата Свети Пантелеймон е украсена с уникален дървен олтар. Празникът й е на 27 юли.

-Богородица Политисса, която празнува на 23 август, а през останалото време е затворена за вярващите.

- Манастирът  Богородица Камариани

-Манастирът Архангел в Мегало Хорио с уникално подово покритие от малки камъчета и олтар от 18 век, изработен от занаятчии от Смирна. В същия стил са и иконите на манастира.

Селищата

На острова има 3 традиционни селища. Но само Микро Хорио е запазило облика си след като е изоставено през 60-те години на 20 век. Каменните къщи  са в хармония с природата.

Маршрути

Има 32 плажа на острова, повечето от които са достъпни само пеша. Освен плажовете Еристу и Ливади, и по-малкия Плака, където можете да стигнете с автомобил, останалите ви предизвикват да ги достигнете, минавайки по пътечки, обхванати от аромата на  градински чай, риган, мащерка и чубрица.

Мегало Хорио-Скафи (45 минути)

Достигате до един плаж с малки камъчета, разделен от скала. Препоръчваме ви да се върнете по залез и да се разходите на лунна светлина. Внимавайте, защото има само един указателен знак.

Ливади-Летро (1 час)

Пътечката започва от хотел ILLYDIROCK. Гледката е вълшебна- ще видите от високо 2-3 недостъпни заливи, докато стигнете Червения плаж, носещ името си заради цвета на пясъка. След това се върнете на централната пътека и продължете до Летро, един също много хубав плаж  с разпръснати дървета. Ще видите и островчето Гайдарос и безлюдните брегове Туркояли и Стронгило.

Ливади-Гера-Мадзиа (1 час и 20 минути)

Тръгвайки от Ливади, от църквичката Свети Яни, ще стигнете след 50 минути до изоставеното селище Гера. Ще се върнете около 50 години назад във времето, когато селището е било изпълнено с живот. Днес то е само забележителност. От там след около 20 минути ще стигнете до Мадзиа, в източния край на острова, от където можете да видите Халки, Сими, Родос и малоазийския бряг.

Гера-Агиос Сергиос (2 часа и 30 минути)

Трудна разходка във вътрешността на острова, по места без обозначения. Разходката ще ви се отплати когато стигнете до въшебния плаж Агиос Сергиос.

Микро Хорио- Толо (1 час)

От Микро Хорио след около 5 км. с автомобил започва пътеката за Толо. Маршрутът е сравнително лесен, а плажът- прекрасен.

Мегало Хорио- Италианската наблюдателница (1 час)

 Маршрутът напомня войната и италианските завоеватели, но изкачвайки се, ще видите идиличната картина на целия остров, а когато има добра видимост- и доста от Додеканезките острови.

Има и други пешеходни маршрути, но за тях ви трябват опитни водачи. Според местните един от тях започва от манастира Свети Пантелеймон и стига след 3 часа до плажа Еристу.

Къде да отседнете

Освен многото стаи под наем в Ливади, това са някои от организираните туристически обекти-  хотел Кастелания, Илиди Рок хотел, Дрийм Айланд хотел.

Гастрономия

1. Делфини- намира се на пристанището на Агиос Андонис в северозападната част. Морски дарове, уловени от барба Андонис, и изключителни мезета,  приготвени от жена му и дъщеря му.

2. Арменос –таверната се намира в пешеходната зона на Ливади. Голямо разнообразие, качество и разумни цени.

 3. Трата- за прясна риба, уловена от собственика. Намира се в Ливади.

 4. DREAM- ярешко на пещ.

 5. Омония- специални мезета с местен характер

 6. Михалис- автентична таверна с голямо разнообразие на добри цени, в Ливади

 7. Гония ту кафе- в пешеходната зона на Ливади, в реставрирана къща с уникална тераса, можете да се насладите на кафето си и на уникалната гледка.

 8. Бар Микро Хорио- заведение с атмосфера. В изоставеното селище ще се върнете назад във времето, пиейки питието си.

Категории: остров Тилос Додеканезки острови забележителности плажове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus