Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Тимбал с ароматен ориз по неаполитански

15 Ноември 2013 / 11:11:10  GRReporter
2037 прочитания

По повод фестивала в чест на Фелини, който се провежда в Атина, мисля, че би било добре да приготвя едно от най- любимите ястия на известния италиански режисьор Федерико Фелини.

(Можете да гледате един от неговите филми тук:)

Фелини не е бил голям любител на пастата и, вместо нея, е предпочитал неаполитанско

„Sartu” (сарту) - богато ястие с ориз, което се пече в дълбок съд с формата на барабан или купол.

Тази рецепта има много различни версии, а пълнежът на някои буквално включва

„каквото имате в кухненски шкафове”. Някои добавят сос бешамел, други - сос с мляно месо, но има две основни класически версии - по-старата „бяла” (без сос) и по-новата, но и по-популярна „червена” версия (със сос), която ще приготвим днес.

Разбира се, ако предпочитате бялата версия, може просто да не приготвяте соса! Също така, можете да заместите няои от продуктите, например, вместо сирене моцарела можете да използвате друго сирене с мек вкус, което се разтапя (нарязано на кубчета) или да използвате сварени гъби вместо твърдо сварени яйца и така нататък...

Въпреки че това ястие има много елементи, можете да приготвите соса, ориза и кюфтета предварително и да ги съхранявате в хладилника, докато решите да „сглобите” и изпечете ястието.

Едно впечатляващо блюдо за специален повод, което определено си струва усилията!

                                                                        ***
РЕЦЕПТА
за 8 порции


 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Ако използвате прясна моцарела в саламура, наржете я на филийки и я оставете да се отцеди в гевгир.

Ако използвате твърда моцарела или друго сирене, нарежете го на кубчета.

За соса - ако не е приготвен предварително.

(Кликнете тук за съставките и начина на приготвяне)

За ориза

Разтопете 50 г краве масло в голям тиган на средна температура. Добавете ориза и разбъркайте. Оставете на котлона за около 5 минути, като разбърквате често, докато оризът поеме добре маслото, но без да загаря. Добавете виното и варете, докато се изпари напълно, като разбърквате често.

Добавете два черпака бульон и оставете да ври докато се абсорбира и продължете да добавяте по един черпак бульон, като разбърквате често, докато оризът почти се свари, но остане малко твърд.

Добавете сиренето и разбъркайте, отстранете от котлона и добавете останалото масло.

Оставете да изстине и прибавете разбитите яйца. Добавете 3 супени лъжици от доматения сос разреден с 2-3 супени лъжици вода. Добавете черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре съставките и оставете настрана.

За малките кюфтенца

Смесете всички сухи съставки в купа и добавете достатъчно количество разбито яйце, за да се получи мека консистенция, след като сте омесисли съставките с мокри ръце.

Оформете малки кюфтенца, с диаметър около 1,5 см (с размера на малка череша).

Поръсете ги леко с брашно и ги оваляйте.

Изпържете ги до златисто кафяво в много олио, в голям тиган (ако е необходимо, на няколко пъти, не всички наведнъж), на силен огън, в продължение на около 5 минути, като ги обръщате.
 
Извадете ги и ги отцедете върху кухненска хартия.


Всички съставки са готови за „сглобяване”.

Добавете кюфтенцата към доматения сос и го оставете да къкри за около 5 минути.

„Сглобяване”

Използвайте дълбок, ако е възможно скосен, огнеупорен съд или форма с капацитет около 2.5 литра. Намаслете стените и дъното на съда много добре с дебел слой краве масло и поръсете обилно с галета, като я притискате, за да прилепне добре по стените и дъното на съда, така че ястието да не залепне.

Изсипете около две-трети от сварения ориз в съда и го притиснете добре към дъното и стените, за да се офорят стени достатъчно дебели (най-малко 2 см), за да поемат готовия тимбал.

Докато притискате ориза към дъното и стените, оформете дълбока „яма” в средата за пълнежа.

Наредете половината от нарязаната на филийки или кубчета моцарела на дъното, след това наредете едно от нарязаните сварени яйца и няколко супени лъжици от соса с кюфтенцата. Добавете грах, пилешки дробчета, шунка, ако използвате. Завършете с останалата част от нарязаните сирене и яйце. Покрийте с останалия ориз и притиснете, за да изравните. Поръсете с галета примесена с една супена лъжица настърган пармезан и добавете парченца краве масло.

Печене

Печете в умерена фурна (160 °C, 320 °F, степен 3 за газ) за около 30 минути или до получаването на златисто кафява и леко хрупкава коричка.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus