Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Транс-жени съдят полицаи за тормоз

18 Юли 2013 / 19:07:09  GRReporter
1502 прочитания

Жалба срещу полицейското насилие подадоха представители на транссексуланата общност в Солун. От началото на година сигналите за неправомерни арести на транссексулани лица се увеличиха лавинообразно.

“Става въпрос за съвсем целенасочен тормоз на транссексуалните, които биват арестувани без причина в центъра на града”, казва председателката на Съюза за защита на транссексуалните Марина Галану пред “Вестника на редакторите”. Тя даде няколко примера за тормоз на тази социална група.

В един случай полицията е арестувала транссексуална жена, която е спряла на бензиностанция в центъра на града, за да напълни резервоара на колата си. При друг инцидент полицията е накарала транссексуална жена да отбие встрани, докато е чакала да светне зелената светлина на светофар на централно кръстовище. Представителите на властта са взели личната й карта и след това са заявили, че ще бъде отведена в районното полицейско управление за проверка. Когато жертвата е попитала на какво основание е арестувана, представителите на властта й заявили: “Млъквай или ще те приберем за опит за нападение над полицай”.

Между изброените от Галану инциденти има и арест на потърпевш в момент, когато се е провеждала среща на транссексуалните в Солун. Жената е слязла да си купи цигари и малко по-късно председателката на съюза в получила телефонно обаждане от полицейското управление, че представителката на нейната организация е била арестувана без полицията да даде обяснение какво нарушение е направила.

Засега жалба в съда за тормоз са подали седем от членовете на съюза, а официално отбелязаните случаи на полицейски тормоз са 25. Обвиненията са главно срещу полицаи от отрядите за бързо реагиране “Зита” и “Диас”. Те трябва да отговарят по обвинения за неправомерни арести, тормоз, нарушаване на човешките права и злоупотреба с власт.

От съюза искат случаите да се разгледат като проява на хомофобия и расизъм на базата на Наказателния кодекс, в който се разглеждат и престъпленията от омраза. Според интернет страницата http://taxalia.blogspot.com в сряда срещу четвъртък през нощта тази седмица десетки моторизирани полицаи са нападнали група транссексуални в района на Вардари в Солун. В знак на протест транс-жените са легнали на асфалта, за да покажат, че не отговарят на полицейското насилие.

Категории: Обществотранс полицейски тормоз Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus