Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Транссексуалните в Солун станаха жертва на полицейско насилие

04 Юни 2013 / 19:06:57  GRReporter
1219 прочитания

Полицията в Солун провежда поредица от неоправдани арести на трансексуални, алармират от Съюза за подкрепа на транссексуалните в Гърция. “Според писмени поименни оплаквания от наши членове, които живеят в Солун става ясно, че от 30 май 2013 полицията прави всекидневни чистки и арести на трансджендър граждани. В същите оплаквания е вписано, че арестуваните се закарват в централното полицейско управление в Солун на площад Димократиа, където потърпевшите са оставени да чакат проверка на данните най-малко по три-четири часа, под предлог да се установи дали конкретното лице не проституира” се казва в официално обръщение на неправителствената организация.

От съюза подчертават, че поведението на полицаите по време на тези арести е било обидно, унизителни и е било насочено да подрони достойството на трансексуланите граждани. В три от жалбите на потърпевши се отбелязва, че жени-трансексуални са били спрени от пътна полиция без доказателство или съмнение за някаква вина или нарушение на закона, докато са карали колите си. В последствие са били закарвани до участъка за проверка.

Свидетелства на една голяма част от потърпевшите сочат, че преди да бъдат пуснати от ареста, полицаите са заплашили трансексуалните жени. Те са били предупредени, че ако не “влязат в ред”, ще бъдат дадени под съд за неприлично поведение на обществено място .

Съюза за подкрепа на транссексуалните свързва акцията срещу хората сменили пола си с последните изяви на някои общински представители и църквата срещу идващия гей фестивал Thessaloniki Pride, който ще се проведе на 14 и 15 юни тази година.

В края на миналата седмица митрополитът на ортодоксалната християнска църква Антимос призова открито гражданите на северногръцкия град да не позволят на децата си да вземат участие или да насърчат гей фестивала. Той определи Thessaloniki Pride “несвято и неесетествено събитие”. Антимос обяви, че е получил петиция с 19,5 хиляди подписа на граждани от Солун и околностите, които “протестират силно и динамично срещу отявленото представяне на хомосексуалистите в своя град”. Той заявил, че подкрепя отмяната на фестивала и поддържа горещо мнението на недоволните.

От съюза свързват засилената полицейска акция срещу транссексуалните с изказванията на митрополита. “Фактът, че тези арести започнаха да се извършват всекидневно от 30 май тази година, когато се оповестиха изказванията на местни личностни (от гражданската общност и църквата) срещу Thessaloniki Pride, логично ни кара да мислим, че има целенасочен план да се удари една от най-уязвимите групи в ЛГБТ общността– транссексуалните. Те са хората, които в най-голяма степен страдат от острата нетърпимост и изолация в обществото и стават най-лесна жертва”.

Неправителствената организация подчертава, че ареста и задържането без основание на обикновени граждани нарушава човешките права и свободи. Съюза за подкрепа на транссексуалните в Гърция предупреди, че ще се обърне към международната общност, за да може да се защитят правата и достойнството на трансексуалните в страната.

Категории: Общество транссексуални арести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus