Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трикала в сянката на Метеора

04 Октомври 2014 / 13:10:38  GRReporter
2157 прочитания

Съчетавайки удобствата на един град със зеления пейзаж, Трикала задоволява както градските типове, така и онези, които търсят природа и красиви гледки.

Трикала се намира на около 4,5 часа от Атина, карайки по магистралата Атина-Ламия и след това свивайки при  Домокос, и на 3 часа съответно от Солун. Градът има 80 000 жители, велосипедът тук е начин на живот, защото градът е почти равен.

С дърветата, природата и река Литеос, приток на Пиниос, с Централния мост, който свързва централния площад с пешеходната зона на Асклепий, Трикала напълва очите от пръв поглед.

От къде да минете

Първият ви опит да се запознаете с града трябва да е разходка из стария град. Състоящ се от махалите Варуси (Варош) и Палиа Манавика (Старите зарзаватчийници) с особения им архитектурен стил, стария град придава различна атмосфера на екскурзията ви и ви отвежда в друга епоха. Варусидо 1930 се смята за квартала на чорбаджиите в Трикала, и днес като цяло техните къщи са запазени, както и старите църкви. И Палиа Манавика са известни с архитектурата си, там се намира много от добрите таверни и барове на Трикала.

На хълма на Пророк Илия отбранителната кула на града, построена през 6 век от Юстиниан, украсява гледката, заедно с огромния часовник, поставен от османците през 17 век и камбаната с тегло 650 кг. Ит там можете да се насладите на гледка към целия град. На хълма се намират също и църквата Пророк Илия, Центърът за екологично образование, и зоологическата градина на града.

В джамията на Осман Шах, (Куршум Джами) също трябва да е от местата, които трябва да посетите. Това е паметник, защитен от ЮНЕСКО, построена е през 16 век. Според преданието, джамията е построена от Осман Шах, защото в Трикала се е излекувал от дълга болест.

Музеите на града са много, заедно с Археологическата колекция Трики, с откритията от неолитната епоха до късно византийските години, с Етнографския музей, където са изложени предмети от ежедневието, облекла, инструменти от 18 до 20 век, с Музея на музикалната история, с Мелницата на Мацопулос, която днес е исторически занаятчийски парк, с културния център, както и много други.

Разходка по улица Асклепий ще ви даде  импулса на града, с магазините, хората, енергията си.

Близки маршрути до Трикала

Ако имате повече дни на разположение, можете да посетите някое от близките до Трикала места.

На 25 км от графа можете да се разходите из Каламбака и впечатляващите Метеори, които се издигат извън града, и да посетите някой от 30-те манастири. От тях 7 са действащи и днес, и от 1988 са под егидата на ЮНЕСКО..

На 32 км от Трикала можете да посетите Елати, планинско село, построено амфитеатрално  в гората от ели, на надморска височина 920 м., в планината Керкетио. На 26 км от Трикала се намира Кардица.

Хубава дестинация е и Палеокария, на около 30 км от града, известна със сводестите си мостове, течащите води и дивата си природа.

Една разходка към езерото Пластира може да завърши есенната ви разходка  и да ви даде възможност да се насладите на различна природа, преди да се върнете към ритъма на големия град.

 

Категории: Трикала забележителности Метеора природа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus