Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Трима ранени и над сто задържани при протест пред военното министерство

04 Октомври 2012 / 11:10:15  GRReporter
1920 прочитания

Анастасия Балездрова

Василис Вафидис

Невъздържана демонстрация на работниците от корабостроителницата Скараманга предизвика намесата на силите за борба с масовите безредици и предизвика хаос в Атина. За да овладее ситуацията, на полицията се наложи да използва сила и сълзотворен газ, а централният булевард Месогион, на който се намира сградата на Министерството на отбраната остана затворен и в двете платна в продължение на часове.

Около 500 работници, които не са получавали заплати от 6 месеца с лекота влязоха в двора на иначе строго охраняваното ведомство като просто счупиха бариерата на входния пункт и разбиха долната част на металната щора на входа. Те се отправиха директно към входа на сградата, където поискаха да се срещнат с министъра Панос Панайотопулос. Техни представители са имали предварително уговорена среща с ръководството на министерството. Когато разбраха, че той не се намира там, понеже е отишъл на едно от честванията на стогодишнината от Балканската война някои от тях избухнаха.


Последваха невиждани до днес сцени. Главнокомандващият щаба на гръцката армия генерал Михалис Костаракос направи опит да усмири работниците в държавните корабостроителници с помощта на високоговорител. Той ги попита как е възможно да влизат по такъв начин във военно поделение и защо са счупили входа на министерството с черни знамена в ръце. Това разяри протестиращите още повече. Генералът им каза да напуснат двора на министерството веднага, след което започнаха ожесточени сблъсъци.

Освен сълзотворен газ силите на реда използваха и своите палки, в резултат на което трима работници бяха ранени. Първоначално полицаите успяха да заловят трима души. После броят им прерасна на десет. Част от протестиращите успяха да излязат навън. Останалите обаче попаднаха в затворен кръг, който охраняваха полицаи от отрядите за борба за масовите безредици. Основният портал също беше блокиран от техни колеги, които не позволяваха на никого да влезе или излезе. Някои от работниците все пак успяха да се измъкнат от кръга и да избягат към входа.


Категории: протести сълзотворен газ пострадали ранени сили за борба с масовите безредици корабостроителницата в Скараманга
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus