Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Триптих в планината Пилиос

29 Декември 2013 / 13:12:32  GRReporter
3200 прочитания

Красотите на Пилиос са добре познати, както и живописните му села. Тоз път ви представяме три от най-туристическите и красиви селища- Макриница, Портария и Цагарада.

Близо до Атина, и далече от уморителния живот, тези три села в планината на Кентаврите са известни с живописните си пейзажи и разнообразната си растителност, както и с много добрата туристическа инфраструктура.

В традиционните таверни и ресторанти на трите села ще се насладите на местната кухня (може би най-известното й блюдо е спедзофаи- пържени наденички със сос от чушки и домати), а в кафенетата ще изпиете кафето си в атмосфера от една друга епоха.

От Волос има два пътя към Пилиос- единият води до северен Пилиос (Портария, Макриница, Ханя и към ски-курорта), а другият- към западен и югоизточен Пилиос (Агрия, Милиес, Цагарада, Аргаласти).

Макриница- най-красивият „балкон” на Пилиос

Разположени на западните склонове на планината, на север от Волос, селото е от най-туристическите и исторически планински села в Гърция и е известно с традиционния си „цвят”, който е запазен непроменен през времето, с особената архитектура и изключителната гледка. По тази причина Макриница е известна като „балконът на Пилиос”.

След като сте изминали само 17 км от Волос, вие ще направите възхитителна разходка из уличките с красивите големи и малки каменни къщи, и ще имате възможност да седнете на традиционния , с каменна настилка централен площада, за да се полюбувате на панорамната гледка към Волос. Там ще видите извора на водата на безсмъртието и каменната църква на Свети Йоан Кръстител, докато дегустирате вкусните ястия в околните таверни и пиете кафето си в едно от традиционните кафенета.

В Макриница ще откриете традиционни страноприемници в големите местни  къщи, както и малки хотели. Заслужава си да посетите музей на народното изкуство и историята на Пилиос, който е разположен в къщата Топали, с множество етнографски експонати от цял Пилиос.

Един съвет: паркирайте извън селото, тъй като централният площад през уикендите е постоянно задръстен.

Портария- космополитна атмосфера в Пилиос

Това е още едно от най-популярните села на Пилиос, което е обявено за традиционно селище.
Портария е на 13 км от Волос  и е известно с големите си къщи, с покриви от каменни плочи, повечето от които са  реновирани и са превърнати в страноприемници. Селото  е „прегърнато” от зеленина и от десетки традиционни каменни чешми с хладна вода.

На красивия централен площад  ще видите  извисяващите се вековни чинари, таверни , заведения и хотели. Можете също така да посетите малкия Музей на броеницата.

В малките традиционни магазини с местни продукти можете да си купите хубав спомен от пътуването си или бурканче със сладко от всякакви плодове, цветове и аромати.

Близостта на Портария както до Волос и до ски-курорта на Пилиос, така и до морето, превръщат селото в идеална дестинация и начална точка на екскурзии в цялата планина.

Цагарада, романтичната

Цагарада се намира от другата страна на Пилиос, източната (на 62 км от Волос) и също е много популярно и красиво село, предлагайки прекрасна гледка към Егейско море.

Селотосе състои от четири по-малки селища, които са кръстени на църквите, намиращи се на централните площади: Агии Таксиархес (Светите Архангели), което е най-старото селище, Агия Параскеви и Агиос Стефанос, разположени по протежение на пътя, и Агия Кириаки (Света Неделя) което се намира в посока към село Дамухари.

На площада на Агия Параскеви ще видите огромен чинар, едно от най-старите дървета в Европа, а възрастта му е над 1000 години. Украшение на площада е и красивата традиционна мраморна чешма.

Туристическата инфраструктура на Цагарада е много добре развита и можете да намерите множество традиционни страноприемници, хотели, таверни, кафенета и ресторанти.

Категории: Макриница Портария Цагарада Пилиос Волос традиционни села
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus