Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Трус 6,4 по Рихтер разтърси Крит

12 Октомври 2013 / 16:10:40  GRReporter
1416 прочитания

Силно земетресение разтърси остров Крит малко след 16,00 часа днес. Според Евро-средиземноморския геодезичен институт неговият магнитут е бил от 6,4 степен по скалата на Рихтер, а епицентърът е бил на 77 километра западно от град Хания. Според Атинската обсерватория мощността на земетресението е 6,2 по Рихтер, а епицентърът се намира на 39 километра югоизточно от остров Антикитира. Двата института дават дълбочина на епицентъра съответно 30 и 27 километра.
    Според кореспондента на Атинската осведомителна агенция на остров Крит земетресението е имало голяма продължителност, около 5 минути, и се е почувствал дори и от шофьорите, които в момента са били зад волана. Трусът в усетен най-силно в района на хания, Ретимно и Ираклио на остров Крит, но също и на полуостров Пелопонес, на Кикладския архипелаг, в Атина и дори в Египет.

Засега няма данни за жертви или значителни материални щети. На много къщи, магазини и обществени сгради са изпочупени прозорците. На пър в района на Терисос е паднала голяма скала и го е блокирала.  Много хора са напуснали къщите и продължават да се намират по улиците на острова. В първите минути след земетресението е царяла паника, предава кореспондент на вестник Етнос.

Преподавателят по геология Евтимиос Леккас съобщи пред телевизия Скай, че днешният трус не е свързан със земетресението отпреди няколко дни в района на град Йерапетра в Крит, тъй като става дума за различни сеизмологични области. Пред flashnews.gr ръководителят на отдела по сеизмология към Критския университет Филипос Валианатос заяви, че районът около епицентъра е познат на учените и е в състояние да поражда земетресения стакъв магнитут. “Все още не сме в състояние да кажем дали това е основният трус. Трябва да следим следсеизмичната активност в следващите часове, за да сме сигурни. Логично е да очакваме вторични трусове”, призна той.

Според директора на Геодезичния институт в Атина Герасимос Пападопулос трусът е бил основен, а вторичните трусове няма да надхвърлят 5-та степен по скалата на Рихтер."Най-страшното премина", категоричен е той. Тук можете да прочетете свидетелствата на очевидци, публикувани на английски език на сайта на Евро-Средиземноморския геодезичен институт.

Очаквайте подробности.

Категории: земетресение Крит Атинска обсерватория Евро Средизенмноморски геодезичен институт епицентър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus