Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Учители и университетски преподаватели заплашват с протести

13 Юли 2012 / 18:07:41  GRReporter
1655 прочитания

С протести заплашват правителството заетите в областта на образованието. От една страна от Федерацията на учителите заявиха, че ще започнат стачки, ако бъде приложена утвърдената в целия свят политика на оценяване на техните познания и работа. Университетските преподаватели пък предвиждат вълна на емиграция на ценни кадри в други държави, ако бъдат намалени допълнително техните и заплатите на колегите им в полувисшите заведения.

Техните професионални федерации изпратиха писмо до министрите на образованието и финансите, Константинос Арванитопулос и Янис Стурнарас, в което изразяват недоволството си от очакваните намаления на заплатите на преподаватели и изследователи.

В него те посочват, че признават необходимостта за бюджетни съкращения, но са против „необоснованите масови намаления, без конкретни проучвания, ясни критерии и миинимално усещане за справедливост”. Университетските преподаватели, които се определят като публични дейци пишат още, че не би следвало да се приравняват с други категории държавни служители, понеже имат много по-висока квалификация, придобита след дългогодишни усилия. Според тях не е необходимо работата им да бъде оценена, понеже това ставало редовно чрез процеса на включване или повишаването в академичната йерархия.

„Представителите на дейците в сферата на висшето образование заявяват, че не могат да приемат никакво по-нататъшно намаление на техните заплати”, пишат те и допълват, че искат да се срещнат с ръководствата на двете министерство с едно искане: Постепенното изравняване на техните заплати с тези на други държавни дейци с подобни качества, задачи и отговорности”.

От друга страна учителите просто не искат работата им да бъде оценена и предупреждават, че са готови да започнат масови протести. „Заявяваме категорично, че ще анулираме всеки опит за оценяване – категоризиране и наказание на учители и училища”, пишат синдикалните им представители в писмо до министъра на образованието.

Те посочват, че са за оценяване, което да бъде проведено не от някой независим орган, а от самите учители с цел „да открият проблемите и да планират необходимите действия за подсилването на учебния процес”.

Според учителите „връзката между заплатите и професионалното изкачване чрез оценяването създава ред пречки и може да доведе до уволнения. Тя е червена линия и акт на недоброжелателство срещу професионалната ни категория и не може да бъде приета от нас. Евентуален опит да бъде приложена ще бъде приет като причина за „война”, начало на тежки сблъсъци и създаване на напрежение в училищата”.

В същото време в Солунския университет Аристотел започна прокурорско разследване. То бе породено от публикации в печата, според които членове на ректорския съвет са присъствали на сватбата на една от секретарките в Истанбул, като покрили част от разходите по пътуването със средства на университета.

Някои вестници публикуваха обширни репортажи, в които явторите пишеха, че разходите за самолетните билети на ректора Янис Милопулос до Истанбул, където отишъл за сватбата на секретарката си били платени от специалната сметка за изследователната дейност на университета. Заедно с него пътувал и заместник-ректорът Янис Пандис. Според публикациите, които се позовават на електронната програма за контрол на държавните разходи Диавгия, ректорът „вземал всеки месец сума между 1 500 – 2 000 евро от конкретната сметка в допълнение към заплатата си”.

От университета обявиха, че ще подадат съдебни искове срещу отговорниците на печатните и електронните медии, които смятат, че клеветят конкретните членове на академичния персонал. В откритото писмо се посочва, че пъруването на ректора и двамата негови заместници в Истанбул между 18 – 21 май се е състояло в рамките на изследователския проект „Разработване на методи за реставрацията на историческата сграда на Семинарията в Халки”. Освен морално удовлетворение те ще поискат и парично обезщетение, което възнамеряват да предоставят в полза на студентите. 

Категории: Общество учители университетски преподаватели протести намаления на заплати система на оценяване Солунски университет финансови злоупотреби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus