Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Уикенд в Кастаница

10 Ноември 2013 / 19:11:35  GRReporter
4474 прочитания
 

Абсолютно бялото каменно село с покриви от плочи от Малевос, построено с мерак от ръцете на прочутите майстори от Лангадия се намира на надморска височина 900 м и прилича повече на село от някой егейски остров. Кастаница е от най-старите планински села на областта Кинурия. Основано е през 11 век, когато селяни от Цакония, прогонени от франкските завоеватели са потърсили тук сигурност. През вековете са се борили не само с новите завоеватели като турците, но и с трудните условия за оцеляване. По тези причини много от жителите емигрират и създават колонии в Букурещ, Истанбул, Смирна и по-късно в Америка. Но не забравили родината си и се връщали в селото да построят големите си къщи.

Защо обаче едно планинско село е толкова бяло? Не е случайно – от векове основният продукт на областта е варта, която се гасяла в традиционни пещи. Някога тук е имало повече от 40 пещи за гасене на вар. И сега това продължава, и затова къщите, дворовете, църквите са снежнобели.

Още един традиционен продукт са кестените. Някога добивите са били над 500 тона. Днес не са толкова големи, но кестените от областта са известни с отличното си качество. Можете да ги  опитате на сладко, различни ястия, дори като ликьор.

Разходка в селото

Кастаница е традиционно селище. Разхождайки се в селото, ще видите прочутите къщи-кули с четиристранни покриви, покрити със сиви варовикови плочи, дървените балкони с колони и малките прозорци с бели перденца. Много от тях са на повече от 300 години αιώνων. Докато се изкачвате към площада, пред погледа ви се появяват покритите от ели и кестени страни на Парнон (още известен като Малевос). Площадът е малък, но живописен. Жителите са малко, но са особено гостоприемни.

В южния край на селото, на върха на един хълм се издигат руините на Кулата Капсамбелис, отбранителна кула от турското владичество. Тук Янис Капсамбелис се укрепил с другарите си, за да отблъсне Ибрахим. Също така действа бащата на Теодорос Колокотронис, Константис. Стъпките ще ви изведат на пътя, водещ до величествената крепост. Гледката от върха на крепостта е вълшебна. От една страна се вижда Кастаница, разположена между кестеновите гори, от друга страна погледът се плъзга по дълбоките ждрела чак до морето.

Друга забележителност е началното училище от 1879. Днес там се намира Етнографският музей. Впечатляващ е и храмът Преображение на Спасителя, построен през 1780. Известният му дърворезбован иконостас е руска изработка и е подарък на Екатерина Велика да знаменит жител на Кастаница, живеещ  в Одеса. Около селото има няколко параклиса, най-старият от които е Свети Пантелеймон.

Маршрути

Един уикенд в Кастаница е равен на отмора в каменната страноприемница Антониу, много разходки по живописните улички, както и из селата в района- като Прастос, Циндзина, Полидросо, Ситана, Платанос, Агиос Петрос, Вамваку, Варвица.Можете още да се разходите из горите по пътеките, свързващи селата. И из зелените ждрела- като Мазиас, Лулунга и Зарбаница.

Можете да посетите с автомобил Историческия манастир Малеви, както и крепостта Ория, заслужава си да се види и старият манастир Енглистурио, който е по пътя за Прастос. Можете да посетите манастира Свети Николай Кондолинас, построен в началото на 16 век.

Ако се изморите от планините и искате малко море- можете да слезете до брега в Агиос Андреас, където има стар каменен мост и кръгла кула до вълните. Наблизо е резерватът Мусту.

Вечер можете да се насладите на храната в малките таверни по площада.

Празникът на кестена

Той се отбелязва на 26 октомври всяка година. Производителите на кестени организират хубав празник, където посетителите могат да се запознаят и да опитат кестени в много варианти- варени, печени, на сладко, ликьор, в ястие). Могат да се запознаят с отглеждането на кестените, с хранителната им стойност, както и с проблемите на производителите.

Как да стигнем до там

С автомобил от Атина до Астрос, Кинурия (150 км), от там в посока към Агиос Андреас (още 10 км) и после следва изкачване до Кастаница (18 км).

Къде да отседнем

Страноприемница Андониу (тел. 27550 52255-6, 6979 003530, www.sun-mountain-snow.gr). Намира се във възстановена каменна сграда и има 5 стаи, с  рустикален дизайн, с удобства и гледка към клисурата с кестените. Душата на страноприемницата е Димитрис Андониу , собственикът, който ще ви информира за всичко. Закуската се сервира в дневна с голяма камина, и включва топли филии хляб, мармалад, мед, колбаси, сирена,как то и много видове кафе.

Страноприемници в околните села

Ана (Платанос,тел. 6976 623099). Нова страноприемница, с 6 стаи, с баня, ТВ, готварска печка, хладилник и отопление.

Фундас (Агиос Йоанис,тел. 27550-52022, 6972 021942). Каменна страноприемница, над централния път, с 5 стаи, всяка в различен стил,, гореща зала за хранене и кафе, с голяма камина.

Категории: Кастаница Аркадия Пелопонес кестени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus