Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Уличната търговия или какво носи Дяволът в Гърция

24 Март 2011 / 20:03:58  Анастасия Балездрова
4658 прочитания

 

 

В рамките на една кратка разходка в центъра на Атина човек може да си купи часовник, чанта, бижута, слънчеви очила, дискове с музика и филми и всичко това да му струва не повече от 100 евро. За малко повече от още толкова може да се сдобие и с мобилен телефон, и то съвсем последен модел. Откъде? От уличните „търговци”, които разпъват големи бели платна по тротоарите на най-централните булеварди и продават дубликати на световни марки.

Търговията на черно в Гърция явно процъфтява и е доста доходоносна. На някои места „търговците”, които са предимно от Африка и южна Азия са създали своите малки пазари на открито. Днес на тротоара пред сградата на Юридическия факултет се бяха събрали поне 30-ина от тях и очакваха своите клиенти. От разположението на стоките и завидното им спокойствие личеше, че общинската полиция не е посещавала скоро района.

Но хората, които продават фалшивите стоки на улицата и бягат, нарамили големи бохчи със стоките си при появата на полицията са само върхът на айсберга. Незаконната търговия е бич за бранша в световен мащаб, а за полуживия гръцки пазар е почти катастрофална.

„Не мога да разбера защо властите не могат да се справят този проблем и да изгонят всички тези хора, които стоят буквално пред витрините на магазините. Откъде накъде трябва да се конкурираме с хора, които не плащат никакви данъци и печалбата им е чиста. Собствениците на магазини плащаме наеми, данъци, сметки, заплати и осигуровки на персонал, а те – нищо” е мнението на разгневената госпожа Катерина, собственичка на магазин за дрехи.

Вчера гръцката полиция откри и конфискува дубликати на световни марки от три склада, които се намират в центъра на Атина. По-конкретно бяха иззети общо 25 хиляди чифта обувки и 50 хиляди часовници, всички дубликати на световноизвестни фирми.

Само през последното шестмесечие полицията и органите за борба с икономическите престъпления разкриха над 15 подобни складове в подземни и надземни помещения, като общата стойност на откритите дубликати надвишава 30 милиона евро. По данни от полицията миналата години са били конфискувани 15.766 домашни потреби, 155.252 облекла и обувки, 58.741 чанти, портмонета и часовници, 33.985 слънчеви и други очила, 84.098 cd  и dvd, 16.027 туристически карти, 15.989 запалки и 249.410 най-ралични предмети.

След конфискацията стоките се били унищожени, но поради огромния брой в някои случаи преброяването и описът продължават и досега.

Кои обаче са хората, които купуват от улицата? Седемнадестгодишните Мери и Дафни споделиха, че често предпочитат репликите на иначе скъпите очила и чанти. „Оригиналните чанти са много скъпи и родителите ми не са в състояние да ми дадат толкова пари. На улицата мога да намеря чанта за 20 евро, която изглежда съвсем като оригиналната. Така съм в крак с модата срещу далеч по-малко пари”.

Цените на репликите на известните марки струват не повече от 20-30 евро. Нерядко дори и шикозни дами се пазарят за по-ниска цена на дамската чанта, която в магазина може да струва от стотици до няколко хиляди евро и после се хвалят пред своите приятелки и колежки. Та нали и „Дяволът носи Прада”.

Дубликатите понякога са толкова умело направени, че трудно да бъдат различени от оригиналните стоки. Преди известно време дама, която беше купила чанта на стойност няколко хиляди евро от централен магазин в Атина научи, че е била измамена. Тя изпратила чантата за поправка в централния офис на фирмата-производител в Лондон, откъдето я информирали, че чантата й е фалшива.

Една друга категория на улични „търговци” са млади мъже, които се доближават до минувачите и с конспирационен тон им предлагат очила, мобилни телефони и часовници, за които твърдят, че са оригинални. Обикновено казват, че ги продават на толкова по-ниски от реалните цени, понеже били взети от фалирали магазини, но в действителност те са или реплики или продукти на кражба.

Категории: Обществонезаконна търговиядубликатисветовноизвестни маркиполиция конфискация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus