Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Умишлен палеж е вероятната причина за пожара на остров Хиос

21 Август 2012 / 11:08:46  Виктория Миндова
1170 прочитания

Службата за разследване на умишлените палежи работи по сценария за саботаж на остров Хиос, в резултат на който вече четвърти ден продължава борбата с опустошителния пожар. Говорителят на Гръцката противопожарна служба Никос Цогас заяви, че четирите пожара на остров Закинтос са започнали около 2:25 часа сутринта в събота, когато е избухнал пожарът на остров Хиос. Днес противопожарните сили издадоха забрана за влизане в горските райони на страната след залез слънце.

Междувременно пожарът в Хиос се разрасна и от снощи е преминал от южната към централната и северната част на острова. Засегнати са около 90 хиляди декара горска и земеделска площ. В момента има около 30 активни огнища. Най-тежко е положението югозападно в района на Олимпос към Места, където огънят се е разраснал значително през нощта и централната част в района на Анаватос. “В момента продължават да горят главно горски площи и пожарът вече навлезе в северната част на острова”, заяви специално за GRReporter Василис Мицурас от chiopress.gr. Той каза, че пожарите могат да се видят от почти всяка част на острова, но хората продължават да ходят на работа и да вършат всекидневните си задължения.

Мицурас е категоричен, че не може да се говори за оттегляне на туристи. “Големите и най-популярните туристически курорти и селища на Хиос са в източната част на острова, където районите останаха незасегнати от пожара. Силните ветрове помогнаха на дима от горящите огнища да се разнесе и няма облаци, които да покриват плажовете с туристи” заявява местният журналист. Транспортът към и от Хиос продължава да изпълнява графика си, включително и самолетните полети, защото летището на острова се намира в източната част, където няма пожари, нито облаци от пожарите.

Засега няма регистрирани случай на хора с дихателни затруднения и не са предприети специални мерки в здравните заведения на острова. Няма и организирани евакуации на селищата, но в районите, в които хората се чувстват заплашени, сами напускат временно къщите. Тежко е било положението в районите, където огънят е унищожил част от електропроводната мрежа и кабелите и електрическите стълбове. “Хората оставаха в селата, въпреки че нямаха електричество”. Мицурас казва, че авариите нанесени от огъня са били поправяни сравнително бързо от ремонтните групи на националната електрическа компания.

На мястото на пожарите са пристигнали доброволци от съседни острови със собствен транспорт, за да помогнат за потушаване на стихията. “В по-голямата си част доброволците са местни хора, но има и дошли от Икария, Самос и Митилини”. В града са предоставили туристическа станция на общината, в която доброволците от съседните острови са настанени докато помагат в гасенето на пожарите. Те действат в сътрудничество с противопожарните сили на място и помагат на властите за разчистване на районите.

Мицурис обърна внимание, че са унищожени голям брой от мастиковите дървета, които са единственият източник на мастиковата смола (мастикс) – главен износен продукт за Хиос. По непотвърдени данни финансовите загуби за острова от унищожаването на конкретните дървета ще са от порядъка 4-5 милиона евро, като се вземе предвид, че износът на мастикс носи на Хио около 12 милиона евро годишно.

Говорителят на Гръцката противопожарна служба Никос Цогас обяви, че в последните три дни са избухнали 282 пожара на територията на цяла Гърция. Освен на остров Хиос, продължава и се увеличава пожарът в района на Тризина в Коринт, който избухна в понеделник следобед. В Атина беше овладян пожар в района на квартал Менидис, който изпепели захарна фабрика. Огънят избухна във вторник сутринта и до следобедните часове беше частично овладян. На мястото работят 20 огнеборци с осем противопожарни коли. На остров Закинтос в Авлона в областта Месиния също продължава борбата с огньовете, като в момента са изпратени на място 14 пожарникари с шест специализирани коли, 18 сухопътни служители и шест противопожарни самолета. На същия остров в района на Ано Волимес има още едно активно огнище, с което се борят 15 пожарникари с пет противопожарни коли и два самолета.

Категории: Общество пожари остров Хиос саботаж
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus