Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Университетски служители и лекари срещу съкращенията в държавния сектор

25 Ноември 2013 / 18:11:08  Анастасия Балездрова
734 прочитания

С компромиси завърши срещата между министъра на образованието и ректорите, които се опитват да сложат край на продължаващата вече повече от три месеца криза в гръцките университети.

Обявената от миналия  петък пресконференция на ректора на Атинския университет Теодорос Пелегринис бе отменена. Вместо нея се проведе заседание на ректорския съвет, на което бяха приети предложенията на министерството на образованието и бе взето решение за възстановяване на функциите на висшите учебни заведения.

По-конкретно, ректорският съвет реши:

- Административните служители да се върнат на работните си места,

- Да не бъдат изправени пред дисциплинарните съвети онези от тях, които не участваха в преброяването,

- Да им бъдат присъдени допълнителни точки, които ще подобрят позицията им спрямо други кандидати в процеса на преминаване в режим на мобилност,

- Административните служители, които имат необходимите качества да бъдат повишени на места в категорията „Преподаватели в университетските лаборатории”.

- Да бъдат създадени нови работни места в рамките на организация, чието създаване се планира в рамките на университета с цел на тях да бъдат назначени поставените в режим на мобилност административни служители.

- Министерството да отпусне средства, така че да бъдат покрити нуждите от персонал до края на процеса за определянето на служителите, които ще бъдат съкратени.

Министърът на образованието Константинос Арванитопулос приветства решението на ректорския съвет, което определи като „важно и отговорно” за отварянето на университетите. Той посочи още, че веднага след подновяването на функциите на висшите учебни заведения министерството ще предприеме необходимите мерки, за да предотврати загубата на целия семестър за студентите в Атинския университет.

От своя страна административните служители заявиха, че остават твърдо за първоначалното си искане да правителството да оттегли очакваните съкращения. Те заявиха, че не могат да се върнат на работа ако не получат писмени гаранции, че до един ще останат на работните си места. По-късно стана ясно, че са получили решението на ректорския съвет в писмен вид и че заседават отново, за да го обсъдят.

В предишните си изявления те посочиха, че няма да отстъпят и ще продължат обявената за понеделник и вторник стачка. „Намерението ни е заедно с лекарите да създадем един общ фронт срещу пагубната политика на правителството”, посочи тяхната представителка.

Синдикатът на лекарите реши да засили протестните си действия, като отказа да проведе поредната си среща с министъра на здравеопазването Адонис Георгиадис, когото синдикалистите обвиняват в непреклонност.

По-конкретно, синдикалната организация обяви провеждането на непрекъснати 24-часови стачки до 3 декември. През този период в здравните служби от националната система за здравеопазване ще бъдат обслужвани само спешни случаи от дежурен персонал.

Според представителите на лекарите на последната среща в министерството на здравеопазването, неговото ръководство е повторило намерението си да уволни хиляди техни колеги. В същото време Адонис Георгиадис изрази готовността си да продължи диалога с медиците. „Мисля, че лекарите побързаха да обявят стачка, без да изчакат окончателния план. Неведнъж съм заявявал, че веднага щом го получа в ръцете си, ще ги поканя на дискусия. Не разбирам защо е необходимо да предизвикват неудобство в хората”, каза той и ги призова да се върнат на работа.

Докато от синдиката твърдят, че участие в стачката са заявили 95 на сто от лекарите в националната здравна система, министърът посочи, че то не е толкова високо. „От първите обаждания, които направих установих, че тя няма голям успех”.

В същото време спряганият като единственият министър, който се бори, за да прокара реформите в своя сектор води поредния си  словесен двубой с опозицията. Този път причината бе проектозаконът за лекарствата, който се очаква да бъде гласуван в сряда. От СИРИЗА твърдят, че с новия закон правителството ще внесе на гръцкия фармацевтичен пазар международни компании, които произвеждат генерични лекарства със съмнително качество.

Нападките предизвикаха гнева на министъра Адонис Георгиадис. Той обвини левите , че с тези си изказвания обслужват интересите на гръцките фармацевтични компании, които искат да продължат да се издържат на гърба на изнемощелите финансово здравни каси.

Според министъра с конкретния закон ще бъдат намалени цените на 12 000 лекарства с патент и генерични лекарства. Той коментира вероятността СИРИЗА да гласува против проектозакона с думите: „Бих искал гражданите да знаят, че цената на евтините лекарства е цена на правителството, а скъпата – цена на г-н Ципрас”. 

Категории: Общество административни служители университети съкращения стачка лекари генерични лекарства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus