Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В най-трудната за гръцкия туризъм година пазачите едностранно решиха да затворят Акропола заради жегата

16 Юли 2012 / 17:07:14  Анастасия Балездрова
5237 прочитания

Да затворят Акропола, заради високата температура решиха днес пазачите на археологическия обект. Още в 13:30 те престанаха да издават билети и затвориха входа. На таблото встрани те бяха залепили съобщение на гръцки и английски език, с което информираха, че мотивите за решението на Общогръцкия съюз на пазачите на антични паметници са да бъдат предпазени от горещата вълна посетителите и служителите. Правописът на съобщението на английски беше най-ясното доказателство за това колко зле действа жегата на пазачите.

Температурите в Гърция са много високи от цяла седмица, а според синоптиците днес е най-горещият ден от началото на лятото. Затова и пазачите на Акропола прецениха, че могат да го затворят от 14:00 до края на работния им ден. Интересното в случая е, че отговорното министерство на културата не е участвало в приемането на конкретното решение. Синдикалистите просто са уведомили ръководството на ведомството.

„Не съществува никакъв проблем. Просто, според Националната метеорологична служба днес е най-горещият ден на лятото. Температурата на сянка горе на хълма надвишава 45 градуса. Съюзът реши да затвори Акропола като превентивна мярка за доброто на посетителите и персонала. Утре обектът ще е отворен, както всеки друг ден от 08:00 до 20:00”, заяви за GRReporter пазачът Манолис Пападакис.

В същото време пътя към „свещения хълм” бяха поели десетки туристи. Те пристигаха запотени и изтощени, за да се озоват пред неприятния факт, че няма да успеят да разгледат Акропола днес. Някои носеха със себе си куфарите си.

 

„Това, което правят не е никак добро. Вместо да чакаме на летището пет часа до полета към острова, където ще прекараме почивката си решихме да дойдем и да разгледаме Акропола. И какво се оказва? Акрополът е затворен, въпреки обявеното работно време от 08:00 до 20:00. Разбира се, действия като това показват защо страната стигна до това положение. Както казах и на самите пазачи, би следвало да оставят всеки от нас да вземе сам решението дали ще се качи на Акропола или не. Разбирам, че е горещо, но все пак ние сме тези, които ще преценим”, каза Евангелия, туристка от Австралия, член на голямата гръцка диаспора.

Междувременно туристите се снимаха в подножието на Акропола и дори със съобщението на синдиката на служителите. Много от тях се намираха в Атина само за няколко часа. Възрастна двойка от САЩ сподели, че по програма са имали само 20 минути, за да разгледат само основните паметници, преди да се върнат на круизния кораб, с който пътуват.

22-годишната Марион от Австралия също бе решила да посвети деня на Акропола. „Аз съм с гръцки произход и идвам за пръв път в Гърция. Майка ми е разказвала, че когато е била дете не е имало ограждения и са идвали свободно да играят около паметниците”, каза тя, все пак облекчена, че ще може да посети археологическия обект през следващите дни.

Малко след 14:00, когато излязоха и последните успели да влязат навреме посетители пазачите затвориха и вратата на изхода. На входа продължаваха да се трупат посетители, които търсеха обяснение за парадоксалното решение на служителите. Минути по-късно слизаха разочаровани по стълбите и се отправяха към музея на Акропола.

Както се очакваше, темата стана предмет на бурни дебати, но и много хумор в социалните медии. GRReporter отся няколко от най-забавните коментари.

„Следващото, което чакаме е да затворят селото на Дядо Коледа, понеже е паднал много сняг”.

„Губим туристи, понеже когато Иктинос е построил Партенона е прибрал парите, без да постави климатици”.

„Затваряш Акропола и казваш, че Атина е Сахара и искаш да имаш туристи? По тази логика пирамидите в Египет отварят ли някога?”.

Категории: Общество Акропол пазачи висока температура туристи министерство на културата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus