Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великден на остров Парос: вълнуваща атмосфера на фона на Егейско море

21 Април 2013 / 11:04:14  GRReporter
1683 прочитания

В центъра на Егейско море, на фона на синьото море и белите малки варосани къщи на Парос Великден се празнува с блясък и при спазването на специални обичаи. Третият по големина цикладски остров с хубавите си плажове и естествените си заливчета  открива туристическия сезон с цветовете и ароматите на пролетта. Както в столицата на острова Парикия, така и в селата се съживяват традиционните обичаи, които превръщат празника на острова в любим както за жителите, така и за гостите. Величествените византийски църкви и манастири с цикладска архитектура са особено почитани през великденските празници, а прочутата църква Панагия Екатонтапилиани (Богородица със стоте порти,www.ekatontapyliani.gr) в Парикия, която е построена през първите християнски години има главна роля, там се служат най-бляскавите литургии на острова.

На Великия четвъртък преживейте вълнението в църквите и манастирите на острова, а на Велики петък вижте уникалния обичай -възстановка на страданията на Христос в планинските села Марписа, Мармара, Продромос, Лефкес и Аспро хорио. От десетилетие насам  ревитадата (ястие от нахут) е постното блюдо, което всички приготвят  за Велики петък.

Снимка: www.clickatlife.gr

В неделя на Великден са насладете на природата и празнувайте Възкресение в Марписа или в живописната Науса, а в понеделник участвайте в панаирите на острова.

В главната роля-Марписа

Построена амфитеатрално на един хълм близо до морето (на 17 км източно от Парикия) Марписа е едно красиво село с мек климат, интересна архитектура , живописни вятърни мелници, прекрасни къщи от 16-ти век и църкви от същия период (Агиос ДИмитриос, Месопоритиса, Евангелистрия, Метаморфоси, Агиос Модестос) с безценни съкровища.

Относително съвременен (от 1960) е митрополитският храм Метаморфоси, във византийски стил, с куполи и покрив, покрити с керемиди. До храма се намира Византийският музей, а много близо –Музеят на скулптурата.

В Марписа Великден е уникален. На Велики четвъртък вечерта  жените от селото се изкачват към митрополитския храм и остават там цялата нощ, украсявайки плащаницата. На обед на Велики петък след Свалянето на Христос от кръста, се дават постна почерпка, за да се опростят душите, а Свалянето на Христос от кръста  в Агиос Георгиос  в Лангадас става директно на скалите на фона на прекрасната природа.

Снимка: www.clickatlife.gr

По време на шествието при изнасянето на плащаницата вечерта на Велики Петък се правят около 15 спирки и се пресъздават страданията на Христос, а тези обичаи водят началото си от 1937. Вдъхновителка на този обичай е била учителката в селото Василия Кафуру-Асонити. По време на шествието малки и големи, облечени като римляни или като ученици на Христос пресъздават сцени от влизането на Христос в Йерусалим, от Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина, Разпятието и Възкресението. Драмата приключва с изгарянето на Юда.

Снимка: www.clickatlife.gr

Възкресението се празнува с  камбанен звън и фойерверки, а на обед в неделя на игрището в Марписа  се организира „Трапеза на любовта” с традиционно чеверме и островно празненство с червени яйца, сирене и местно вино.

В понеделник след Великден в Ангерия след литургията се провежда панаирът на Свети Георги в двора на църквата. Местни групи танцуват традиционни танци и черпят присъстващите.

Пролетни разходки на острова

Ако сте на острова по Великден, съчетайте посещението си с пролетни разходки в природата и се насладете на кафето и на храната в красивите села в някое от десетките кафенета или ресторанти.

Не пропускайте да се посетите живописното пристанище на Науса, да се разходите по тесните улички в Парикия и да се качите до Агиос Константинос, местността известна като Кастро (крепостта), за да се насладите на уникалната гледка. Лефкес е още  едно красиво село във вътрешността на острова с прекрасен изглед към морето, улички , покрити с плочи и интересна архитектура. Долината с пеперудите, на 5 км от Парикия, е област с голямо природно богатство. Дърветата са покрити от кафяви пеперуди, който създават уникални картини.

Информация за Парос ще намерите на сайта www.paros.gr .

 

Категории: Цикладски острови Парос Великден обичаи Марписа църкви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus