Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великден по време на криза

01 Май 2013 / 13:05:18  GRReporter
1766 прочитания

Великден е семеен празник, а семейните празници изискват наличието на пари, дори и само за пътуването до родителите или приятели. Решението да прекараме празника с близките си със сигурност ни носи много радост, но крие и някои неприятни изненади.

Всички знаем, че семейните моменти от щастливи много лесно могат да се превърнат в труднопоносими. От една страна са всички неща, които трябва да бъдат свършени – покупки, боядисване на яйца, а от друга цялата суматоха от събирането на много хора на едно място. Така почивните дни около Великден могат лесно да се превърнат в неприятно изживяване.

Колкото и да е голямо желанието ни да се съберем с цялото семейство и да прекараме празника заедно, много пъти “щастието” просто не е в наши ръце.

Ето няколко идеи за това как да прекараме добре, без да ни е скучно и най-вече без да пропилеем почивните дни.

Чист въздух

Времето около Великден почти винаги е много хубаво и подходящо за разходки сред природата. Излезте, разходете се, потичайте, карайте колело и изобщо правете каквото ви харесва. Друг вариант е да организирате малък пикник сред природата, в парка или дори на пейка в центъра на града. Единственото, от което се нуждаете е добро настроение.

Нови занимания

Направете нещо, което не сте правили никога досега. Ако сте от хората, които през всички останали дни са непрекъснато заети с професионални и семейни задължения, опитайте се през тези дни да намерите някакво ново занимание.

Просто не пропилявайте свободното си време на дивана пред телевизора, както правите през всички останали дни. Потърсете нови неща и се опитайте да включите в тях семейството и приятелите си, ако искате разбира се.

Книгата - най-добрият приятел

Познатото оправдание “обичам книгите, но нямам достатъчно време за четене” може би няма да е валидно през тези дни. Вземете със себе си любимите си книги или онези, чието прочитане непрекъснато отлагате, направете си едно прекрасно кафе, седнете на балкона или в най-близкия парк и се насладете на едно от най-релаксиращите и приятни занимания.

Семейни моменти

Традиционното балканско семейство е прекрасно в много отношения, но настроенията често излизат от приетите рамки и тогава е необходим баланс и търпение, за да се справим със ситуациите. За да се спасите от “мърморенето” и честите спорове по една или друга тема на празничната трапеза се въоръжете с големи дози от търпение. След като не можете да ги отбегнете, то поне им се насладете и най-вече отстъпете. Внимание: В никакъв случай не се опитвайте да убедите останалите в правотата си, защото тогава най-вероятно ще предизвикате още по-голямо напрежение. Така или иначе малко преди края на празничния обяд всички отново ще се заобичат помежду си.

През девет реки зад десетата, през девет планини в десетата...

Ако сте от щастливците, чиито дядовци и баби са все още живи – посетете ги и им прекарайте много време с тях. Те го заслужават. Техният жизнен опит е уникален извор на познание за по-младите. Един разговор с тях, колкото и да не сте съгласни с техните думи ще бъде най-малкото интересен. Помислете си, за нещастие в даден момент просто няма да можете да го направите. Затова грабнете тази възможност тази година.

Алтернативни подаръци

По Великден е прието да се раздават подаръци, независимо дали сте кръстници или не. Тази година направете подаръците, които искате да поднесете на роднини и приятели сами. В случай, че имате кръщелник или кръщелница, декорирайте сами най-прекрасната свещ, която са виждали.

Украсете свещта с тюл, парчета плат, пандели, малки играчки и с каквото друго ви харесва.

Помогнете

Изберете един от почивните дни и го посветете на хора, които се нуждаят от подкрепа. Посетете някоя благотворителна фондация и дайте и своя принос, който не трябва да е задължително финансов.

Това е просто една възможност, която е добре са се превърне в навик защото хората, които живеят в домове за възрастни или изоставени деца продължават да съществуват и след Великден.

Почти без пари

Ако се притеснявате, че празничните дни са възможност за кратка ваканция само за финансово стабилните, тук можете да намерите няколко начина да прекарате добре без да излезете от рамките на своя бюджет.

Като начало трябва да признаем, че в дните на почивка винаги харчим повече пари, отколкото през делничните. След това трябва просто да се опитаме да не изхарчим много повече, отколкото сме предвидили. Как ще стане това?

Категории: Общество Великден семейство подаръци лоши финанси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus