Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великденски традиции на гръцките острови

31 Март 2012 / 16:03:37  GRReporter
4071 прочитания

Организирайте с приятели или близки няколко дневно бягство на някой гръцки остров, разделете си разходите и се позабавлявайте, като се наслаждавате на великденските обичаи и забравите за малко Международния валутен фонд.

Тази година, годината в която икономическата – и не само – криза се е настанила трайно в ежедневието ни, ни дава възможност да отпразнуваме Великден на село, да се запознаем с гръцките традиции и обичаи, да се видим с приятели и роднини.

И така оставете за малко шумните градове и избягайте на някой от прекрасните гръцки острови, за да отпразнувате един истински гръцки Великден.

Има безброй възможности за избор, които ще задоволят всеки вкус: от прекрасната Керкира (Корфу) и благочестивия Патмос, до Хиос и Карпатос.

Освен религиозните традиции и благочестивата атмосфера, Великден е прекрасен повод да отпразнуваме идването на пролетта.

От десетките гръцки острови, някои са обичайни туристически великденски дестинации, а други са по-спокойни и необичайни. Цикладските острови, Йонийските острови, Додеканезите, островите на северно Егейско море, Крит, Евия, ви очакват, за да прекарате един уникален Великден близо до природата, морето и гръцките традиции.

Цикладските острови

Мнозина предпочитат да отпразнуват Великден на Цикладските острови, като най-популярните дестинации са Миконос, Сифнос, Фолегандрос, Сандорини, Сирос и т. н.

Административната столица на Цикладските острови е Сирос. С двете си църкви – православна и католическа, централния площад Мяули, театъра „Аполон” и изобщо с културата си, Сирос ще ви предложи един уникален Великден.

В Миконос жените варосват къщите и месят т. нар. „лазарчета” – хлебчета във формата на хора. На Разпети петък се обикаля с Епитафия, а на Велика събота се празнува Възкресението в малкия манастир на Палеокастро.

На остров Сифнос домакините приготвят традиционните „великденски птички” (великденски гевречета във формата на различни животни и птици), украсени с червени яйца. Великденското агне в Сифнос се пече в „мастело” (глинен съд) с копър и местно червено вино.

На остров Сандорини в събота на Лазаровден  на селските площади жителите правят „Лазар” – един огромен дървен кръст, покрит с цветя, а на Велика събота след Възкресението всички се прибират вкъщи, носейки червено яйце, и хапват традиционната супа с агнешки дреболийки „сгардумия”.

В неделя в много села на острова се извършва „народният съд на евреина” (човешко чучело, направено от плат), който бива осъден на смърт, бива обесен и изгорен от местните жители.

Особено красив и внушителен е Великден на Фолегандрос, Аморгос, Куфонисия, Тинос, Серифос и останалите Цикладски острови, където се възраждат местните традиционни обичаи.

Йонийски острови

От Йонийските острови първенството принадлежи на Керкира (Корфу) ( http://bit.ly/Pasxa_Kerkyra ), която ще ви посрещне с природна красота, свежи пролетни пейзажи, традиции и обичаи, които няма да видите никъде другаде, като например обичая с чупенето на глинени стомни. Там Великден е голям празник, на който съжителстват в хармония православната християнска вяра и присъствието на покровителя на острова Свети Спиридон, венецианското влияние и местната култура.

Великден на остров Закинтос с особените си обичаи е известен в цяла Гърция. На Разпети петък по обед множество вярващи се включват в шествието, което обикаля целия град с разпнатия Христос. В храма на св. Николай с първия удар на камбаните, оповестяващи Възкресението,  владиката пуска бели гълъби.

В Левкада вечерта на Разпети петък шествията с Епитафия се събират на централния площад във венециански стил, придружавани от Филхармонията на града. В събота сутринта местната Филхармония свири по улиците на града празнични мелодии.

Крит

На остров Крит обичаите, свързани с Великден са много и освен общите за цяла Гърция, тук имат и свои местни. От сутринта на Велики четвъртък жените месят традиционните великденски гевреци. Мъжете правят дървено чучело – „Юда”, когото разнасят във всички къщи на острова и бият, а жените дават стари дрехи, за да облекат „мръсния Юда”. На Велика събота, когато свещениците оповестят възкресението на Христос, местните жители подпалват чучелото на Юда, който изгаря под звуците на залпове.

Додеканези

Особено красив е Великден на Додеканезите. Остров Патмос, островът на Откровението, е едно от идеалните места, за да отпразнувате Великден. Патмос ( http://bit.ly/Pasxa_Patmos ), където се смята, че Йоан Богослов е написал „Откровението”, през тези дни е на върха на славата си. От Цветница украсата на църквите, празничната трапеза и религиозните традиции, потапят посетителя във великденската атмосфера, а цялата Страстна седмица е уникална на острова, особено за тези, които присъстват на литургиите в манастира, построен в пещера, който е бил мястото на заточение на свети Йоан.

Категории: Великден традиции обичаи гръцки острови Цикладски острови Додеканези
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus