Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великденско агне - Митилини стил

17 Април 2014 / 19:04:30  GRReporter
2880 прочитания

Даниел Лахана

Гръцкият Великден, по отношение на храната, вероятно най-често се свързва с цели агнета печени на шиш.Очевидно е, че днес ще приготвим агнешко, но не всеки разполага със собствен шиш или място, където да го постави. Затова ще завършим нашата великденска почивка на гръцките острови с тази рецепта за агнешко, която е особено популярна на остров Митилини (Лесбос). Подобен вариант, но в който плънката съдържа мляно месо и домати, е характерен за остров Калимнос и е известен под името „Mouri”.

Ако не искате да се занимавате с цял агнешки торс, можете да използвате рецептата за плънката по-долу (около половината количество) и да напълнете агнешко бутче, като помолите месаря да го обезкости, ако е необходимо. Времето за готвене ще бъде значително по-малко (2 - 3 часа, в зависимост от големината).

Тъй като не всеки е запален по черния дроб, аз го заместих с бекон , който е не особено традиционна , но много вкусна алтернатива.

                                                                                  ***
РЕЦЕПТА

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измийте агнето, подсушете го и го натъркайте с лимонов сок, сол и черен пипер.

Изпържете бекона или дроба в тиган с 2 супени лъжици зехтин. Извадете и в същата мазнина запържете лука, докато омекне и стане светло кафяв. Сварете ориза за 10-15 минути, не до пълното му сваряване, като след това го отцедите и добавите към тигана. Задушете в продължение на 2 минути.

Добавете около 1 ½ см олио в отделен дълбок тиган и запържете картофите, като разбърквате от време на време, за да се запържат равномерно. Извадете и отцедете. Запържете хляба в същата мазнина, по същия начин и когато стане равномерно златисто-кафяв, го извадете и отцедете. Добавете картофите и хляба в тигана с ориза, заедно със стафидите, кедровите ядки и захарта, и ги запържете за още 1 минута преди да добавите ½ чаша вода. Оставете да къкри за около 5 минути, след това отстранете от котлона и добавете магданоза.

Напълнете агнето със сместа и го „зашийте” с помощта на метални шишчета или клечки за зъби (или с игла и конец ).

Поставете пълненото агне в голяма дълбока тава и го намажете с горчица от външната страна.

Покрийте с кухненско фолио и печете на слаб огън 100°C (220°F или степен  ¼ за газ) в продължение най -малко на 6 часа, след това отстранете фолиото и оставете да се пече, докато стане златисто-кафяво отгоре.
 
Приготвено на бавен огън, агнешкото ще бъде по-сочно, но ако бързате, може да го печете на 200°C (400°F, степен 6 за газ) за около 4 часа - в зависимост от големината на агнето. Ако приготвяте агнешко бутче, скъсете съответно времето за готвене.

Кало Пасха! - GRR Рецепти пожелава на всички весели великденски празници!

Следващата седмица ще се върнем към нашето средиземноморско пътешествие с GRR Рецепти и ще спрем в Египет!

Категории: гръцки ВеликденагнешкоМитилинисредиземноморски рецепти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus