Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Верия: един стар град със съвременен дух

15 Ноември 2014 / 19:11:05  GRReporter
1899 прочитания

В подножието на планината Вермиос, с нейните ели, кестени, борове, букове и тисове се разпростира Верия, един от най-старите гръцки градове, споменаван още от Тукидид през класическата епоха.

Няма ясно обяснение от къде идва името на града. Един от вариантите гласи, че идва от фразата „ферин рояс” (произвежда нар), нещо, което действително важи за района. Турците наричат града Караферия, което означава Черна Верия и вероятно идва от мъглата, която господства в града през зимата.

Верия има около 45 000 жители. Градът е посещаван често от живеещите в Северна Гърция, главно в Солун, който е само на 70 км. Атина е на 510 км, които прави мястото по-трудно за достигане, но то предлага много неща, които човек може да види и преживее- забележителности, история, традиционна архитектура в старите махали и множество църкви от византийския и след византийския период.

Разходка в сърцето на Верия
Тръгвайки от традиционните махали, най-известните, оцелели до днес са еврейската и християнската, от 16  махали на града в средата на 19 век. Еврейската се нарича Барбута, на северозапад, до река Трипотамо, има свой облик и архитектура, и съществува от 50 г. сл.Хр. Там се намира и каменната синагога, зад която е запазена религиозната баня Микве.

Християнската махала Кириотиса с каменните си църкви и покритите с камъни улички пренася посетителите в друга епоха. Махалата запазва атмосферата си чрез многото възстановени къщи.

Разходката по площад Орологиу, където е двуетажната сграда на съда също не трябва да липсва от списъка ви. Зад съда можете да видите отбранителната кула на града, и да стигнете до Барбута по „Пътечката на царица Вергина”

За любителите на природата паркът Елиас в центъра на града може да предложи спокойна разходка, а до него се намира паркът Агии Анаргири.

В града ще намерите и един паметник, обект на религиозен туризъм,- Стъпката на Апосотл Павел, където през юни се провеждат празници, наречени „Павлия”.

Можете да посетите и археологическия обект Свети Потапий, който е бил център на антична и на раннохристиянска Верия. Лесно ще намерите и някоя от 48-те запазени византийски църкви- Възкресение Христово, Йоан Богослов,Свети Петър и Павел и др.

Между църквите ще откриете и джамии, тъй като много църкви са били превърнати в мюсюлмански храмове след завладяването на Верия от турците през 15 век- Хункяр Дзами, Казакци, Орта дзами и др.

Във Византийския музей ще се запознаете с града през византийския период, а наскоро реновирания Археологически музей ще откриете експонати от палеолита до османския период.

Не си тръгвайте без да опитате вкусотиите

Верия е известна с реването си , както и със сиропираните си бухтички, с които ще ви почерпят след вечеря в някой ресторант, или можете да си купите от сладкарниците.

Кухнята на Верия ще ви хареса. Традиционни са баниците с праз, сирене, или бадзо (вид местно сирене) , както и месните специалитети  като барбурия (кюфтенца), свинско с целина и други. Опитайте и най-известното местно блюдо- фасул на фурна.

Извън града


Лесно можете да посетите Вергина, където е гробницата на Филип Макеоднски и да видите съвременния подземен музей с експонати от историята на антична Македония.

Почитателите на снега могат за посетят ски курорта Селио, на около 25 км от Верия, в селището Като Вермио. Това е първият организиран ски курорт в Гърция.

Ако посетите града през лятото, включете в програмата си фестивала Алиакмонас, който се провежда на 5 км от центъра, до река Алиакмонас  всеки юли. По време на четиридневния фестивал се организират концерти, спортни състезания, има възможност за разпъване на палатки за любителите на природата.

 

 

Категории: пътуване Верия забележителности
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus