Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Влашкото село Нимфео: „невидимата” нимфа на снега и камъка

15 Януари 2012 / 19:01:03  GRReporter
1866 прочитания

Разположено на 1.350 метра надморска височина, върху хребетите на Нередската планина в северозападна Гърция, прекрасното село Нимфео ( http://bit.ly/Nymfaio_map ), е едно от най-значимите запазени традиционни селища в Гърция и едно от десетте най-красиви села в Европа.

Създадено е през 1385 и от тогава играе важна роля в историята на региона, с върхов момент големия икономически разцвет от 18-и до началото на 20-и век, когато търговците му са развивали дейност на Изток и на Запад.

Най-старото име на селото е Нивеаста, с влашки произход, и може да се тълкува по три начина: а) «Нимфа», заради красотата и местоположението на селото, б) «невидима» (ni vista), вероятно, защото се намира на място, откъдето не е било много лесно да бъде видяно, и в) «снежна» или «там, където остава снегът» (nives sta). Името Нимфео е прието през 1928.

При процесите на урбанизация, започнали през 50-те години на миналия век, селото се обезлюдява, в резултат на което близо половината къщи са изоставени и постепенно се превръщат в развалини.

Това продължава до средата на 80-те години, когато много жители на селото решават да се завърнат в родния си край и постепенно то започва да се съвзема. А на световния конкурс на ЮНЕСКО селото печели Международната награда Мелина Меркури за отлично поддържане на културното наследство и природната среда.

Селото е заобиколено от букова гора и опасано със застлани с камъни пътеки. Къщите са каменни и през последните години Нимфео е станало притегателен център за туристите. Разполага с много места за настаняване (макар и недостатъчни, за да поемат множеството посетители). Там се намира и полуразрушената щаб-квартира на националния герой Павлос Мелас и Никиос Схоли – запазената марка на селото – която вече е конгресен център на Солунския Университет „Аристотел”.

В Нимфео има също така Музей на ювелирното изкуство, фолклора и историята, в който може да се видят редки колекции от инструменти на ювелирното изкуство, изящни украшения и ежедневни предмети, ръкописи, 60 портрета на видни гръцки, влашки и други национални борци и радетели.

Когато човек пристигне за пръв път в Нимфео и остави колата си на обществения паркинг малко преди входа на селото, вижда пред себе си картини, напомнящи приказка: красиви каменни къщи, едно извито като дъга дървено мостче, което съединява две от най-впечатляващите традиционни къщи в селото, живописно застлано с плочи площадче.

В Нимфео има около 5 малки таверни и ресторанти, където можете да опитате предимно местни, традиционни рецепти, с месо или макаронени изделия и дивеч, а освен това добри заведения, в които можете да хапнете ще откриете и извън селото.

Околността

Над Нимфео гордо се изправя Нередската планина с прекрасните си букови гори, а под селото се простира равнината и езерата Зазари и Химадитида, между които има само тънка ивица земя, дълга 2 километра.

Районът е много подходящ за езда, с потъналите в зеленина ливади и гори, а в селото има съвременна общинска конюшня с чистокръвни алпийски коне и опитен инструктор по езда.

„Арктурос” и Центърът за защита на вълците

В района около Нимфео развива дейност неправителствената организация „Арктурос”, която поддържа информационен център за кафявата мечка и вълците. За да стигне човек дотам трябва да повърви около 15 минути по каменната пътека, която тръгва от селото сред прекрасна природа.

В съоръженията на центъра са приютени мечки, иззети от мечкари и зоологически градини, както и доста вълци – животни, за които се смята, че е невъзможно да бъдат върнати отново сред природата.

Центърът е отворен за посетители през повечето месеци на годината.

И накрая, паркът на Нимфео за дива природа и отдих на открито се простира върху площ от 1.800 декара, оградена общинска гора и приютява елени, които след като започнат да се възпроизвеждат постепенно се освобождават, за да може този изчезнал вид да се завърне в гръцката природа. В парка освен елени човек може да види много други застрашени животни.

Как можете да отидете

Нимфео се намира в южния край на област Флорина, на 65 км от Козани, на 65 км от Касторя, на 50 км от Флорина, на 45 км от Птолемаида, на 20 км от Аминдео и на 72 км от зимния курорт Вигла.

Къде можете да отседнете

Потърсете места за настаняване в сайта на Нимфео:

http://nymfaio.gr/web/index.php?option=com_sobi2&catid=2&Itemid=111&lang=en

Къде можете да хапнете

Изберете сами от сайта:

http://nymfaio.gr/web/index.php?option=com_sobi2&catid=4&Itemid=111&lang=en

 

 

Категории: Нимфео Флорина туризъм ЮНЕСКО Международна награда Мелина Меркури
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus