Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Внимание при храненето ни през Страстната седмица

07 Април 2012 / 13:04:02  GRReporter
2185 прочитания

Наближава най-вълнуващата седмица в годината за всички християни. Страстната седмица с нейните специални символи е свързана с постите, при които обаче е нужно особено внимание, за да нямат те неприятни последици за нашето здраве. И така, вижте с какво трябва да внимаваме.  

От целия период на Великденските пости Страстната седмица е може би най-трудната по отношение на постенето, тъй като тогава се избягват не само храните с животински произход, но и зехтина и олиото.

Въпреки че избягването на зехтин може да се компенсира с консумиране на сусамов тахан, ядки и маслини, много е важно да консумираме разнообразна храна. Разнообразието по време на постите свежда до минимум вероятността да се стигне до липса на някои важни хранителни вещества.

Кои хранителни вещества липсват в храната ни по време на постите и как да ги компенсираме?

Хранителните вещества, които най-вероятно липсват в храната ни по време на постите са: желязото, витамин Β12, калций и витамин D. По-конкретно, недостатъчният прием на желязо и витамин Β12, поради избягването на месото, може да доведе до анемия. Освен това недостатъчният прием на калций и витамин D, поради избягването на млечни продукти, може да доведе до намаляване на костната плътност и впоследствие до остеопороза.

Варивата, ядките, тъмните зелени зеленчуци (броколи, спанак), мекотелите, сусамът и неговите продукти (сусамовият тахан, гевреците, питката с тахан), както и някои обогатени с желязо зърнени храни са важни източници на желязо. А ако тези храни се консумират в комбинация с богати на витамин С храни (като например лимони, портокали, пипер, домати), тогава се повишава значително усвояването на желязото.

Тук следва да се отбележи, че желязото с растителен произход се усвоява едва в една десета част в сравнение с желязото с животински произход, затова и постите не бива да са много продължителни и строги за хората, които страдат от анемии или имат специфични нужди, като например бременните жени, кърмачките, юношите, децата и спортистите.

Що се отнася до витамин Β12, той се среща само в определени обогатени зърнени храни, затова и хората, които страдат от мегалобластна анемия трябва да избягват не консумирането на месо. Варивата, ядките, мекотелите, някои морски деликатеси,  сусамът и неговите продукти (сусамовият тахан, гевреците, питката с тахан), соята и нейните продукти, както и някои обогатени с калций зърнени храни са важни източници на калций. Витамин D пък може да се набави от някои обогатени храни.

Все пак да не забравяме, че витамин D се образува и когато кожата ни е изложена на слънчевите лъчи, и в страни с достатъчно слънчева светлина липсата на витамин D е рядко явление.

И така, разнообразните храни, които могат да бъдат консумирани по време на постите осигуряват приема на достатъчно хранителни вещества. Въпреки това, тези, които страдат от някакво заболяване, бременните жени, кърмачките, децата и спортистите, следва да се консултират с диетолог дали трябва изобщо да постят, както и за продължителността на постите.

И накрая, не бива да забравяме, че освен хранителното си значение, постенето е главно духовно упражнение. Затова трябва да осъзнаем смисъла му (въздържание, умереност, избягване на злоупотреба) и да не се отдаваме на „постно пиршество”.

 

 

Категории: Страстна седмица пости хранене диетолог хранителни вещества витамини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus