Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вредният шум на големия град

07 Октомври 2010 / 14:10:23  Марина Николова
2044 прочитания

“Атина е един 6 милионен град, не може да няма шум. Има закони, които са приети за шумовото замърсяване, но то е и въпрос на култура – какво мога да направя аз, ако вие си пускате телевизора със силен звук, или си крещите вкъщи или пък натискате клаксона?” казва Никос Карамерос, експерт към Министерство на околната среда.

Шумът е една от основните причини за намаляване на качеството на живот, като сериозно вреди на здравето и психиката – уврежда слуха, стресира и променя изцяло здравното състояние на хората, които са постоянно подложени на шумово замърсяване.

И наистина, шумът в града е непоносим – подложени всекидневно на звуците от форсиращите автомобили, клаксони, строителни обекти, тежкотоварни камиони движещи се по магистралите, шум от заведенията, но и предизвиван от безсъвестни съседи, които например си оставят кучето на балкона да лае от сутринта, гърците са подложени на големи опасности свързани със здравето им.

Всеки втори грък, който живее в голям град има опасност да качи кръвно налягане заради постоянното излагане на шумови дразнители, се казва в едно от проучванията за последствията от шума върху здравето. Но лошото е, че високите децибели са причина и за проблем със съсредоточаването на децата, което се отразява на техните резултати в училище, за агресивно поведение, за депресия, за паник атаки и за сърцебиене.

Районите около бул. Кифисиа, бул. Александра, бул. Патисион, бул. Ахарнон, бул. Кифису и много други се считат за едни от най-шумните в Атина. Там нивата на шума надвишават 65 децибела от 8 ч. сутрин до 11 ч. през нощта. Шумовото замърсяване не престава и през нощта, когато децибелите падат едва с 5, докато през нощта нивата на шум в спалнята трябва да не надвишават 35 децибела.

Множество изследвания показват, че шумът вреди силно за покачването на кръвното налягане, а в Атина един от най-големите проблеми предизвикват множеството моторчета, които се движат денонощно и навсякъде. Според проучване в Гърция миналата година са съответствали 122 моторчета на 1000 души, докато средното ниво за страните от Европейския съюз е наполовина. Моторчетата и мотоциклетите в страната са 10,8% от всички превозни средства, докато в други средиземноморски страни като Испания например са 3,2%, а в Италия – 7,5%, се казва в статия на вестник Та неа. Според данни на министерство на околната среда от 1999 г. до 2009 г. полицията е проверила 100 000 автомобили и мотори в Атина и е възложила глоби на нарушителите на закона. В същото време жителите на централните квартали не престават да се оплакват от шума на моторчетата.

„Моторите стават шумни, когато им се смени ауспуха. От фабриките не ги произвеждат с шумни аусписи, това се прави впоследствие. Преди години и аз си бях направил мотора шумен, но полицията ме спря и ми измери шума, който вдигах. Написаха ми глоба, но след това аз си махнах шумния ауспух и оставих нормалния. Така отидох обратно в полицията, за да ми измерят шума на мотора и всичко беше наред. Не платих глобата. Но когато си млад не ти пука, че вдигаш шум. Когато започнеш да остаряваш си даваш сметка и това започва да те дразни” казва Георгиос, който е механик във фирма за ремонт на автомобили.

Според проучване на университета „Мецовио” в Гърция се дава голямо значение на бързото придвижване на автомобилите, което в крайна сметка не е в полза на жителите на кварталите. За да си спестят задръстванията, често автомобилите преминават през малките тесни улички в кварталите или пък са препращани натам от полицаите, които се опитват да спасят градските артерии от задръствания. По този начин колите увеличават шума в квартала, тъй като на много места и особено в центъра на Атина съществува т.нар улици-клопки за шума, които са тесни с високи и нагъсто застроени, което това „хваща в капан” шума и го увеличава.

 

 

Категории: Актуално шум шумово замърсяване Атина движение мотори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus