Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Времето забавя своя ход в Донуса

29 Май 2013 / 19:05:02  Анастасия Балездрова
2748 прочитания

Донуса е най-северният и най-отдалеченият сред Кикладските острови. Намира се на север от Аморгос и близо до източната част на Наксос.

С площ от 13,75 квадратни километъра той е вторият по големина сред така наречените малки Киклади. Но докато другите са добре защитени между планинските масиви на двата големи острова Наксос и Аморгос, Донуса е изложена на силните ветрове. Когато задуха северният вятър от страната на Икария морето се вълнува и често дори големите фериботи не могат да достигнат до пристанището на острова. За сметка на това пък хоризонтът се прочиства и се открива гледката от Патмос до Санторини.

Типичен кикладски пейзаж

Пристанището на Донуса създава впечатлението на прегръдка, която предоставя тихи и спокойни води на уморените пътници. От края на пролетта и до септември, освен обичайните лодки и корабчета на местните рибари, на него могат да се видят ветроходни яхти, надуваеми моторници и катамарани на туристи, които прекарват там лятната си ваканция.

Къщите са разположени амфитеатрално около пристанището и са в характерния за Кикладите бял цвят. Синият цвят на капаците на прозорците, яркото лилаво на буйните бугенвилии и аленият цвят на мушкатото допълват хармонично пейзажа.

Плажовете

Лято в Гърция означава море, слънце и наслада на плажа. В Донуса има четири плажни ивици, където можете да се радвате на слъжнцето и да се потопите в смарагдовите води на Егейско море. Най-красивите плажове са Ливади и Кедрос, където има и ресторант.

На морското дъно и на не особено голяма дълбочина можете да разгледате останките от германски военен кораб, който е бил бомбардиран и потопен от съюзническите войски по време на II-та световна война. В началото на лятото плажовете имат много малко посетители, някои от които са нудисти. Донуса е един малък рай за туристите, които искат да си починат в спокойна обстановка и да се насладят пълноценно на слънцето и морето.

Донуса носи носталгията на миналото

Така или иначе животът на острова тече със свой собствен ритъм. 110-те постоянни жители се занимават с традиционния риболов, животновъдство, малко земеделие и туризъм през юли и август. Кухнята на кафенето на пристанището с името “Русалка” прилича на кухня в стара къща. Снимките от сватбата на собствениците и фотографиите на техните предци допълват носталгичната гледка. В съседното помещение те държат и малка бакалница, в която може да се купи почти всичко. За закуска можете да поръчате яйца на очи, малко сирене и домат. Обслужването е някак бавно за хората от големия град, но със сигурност вкусът на храната и незабравимата гледка към синьото море ще ви накарат да го забравите. А и да се замислите как всъщност се живее, без да гледате непрекъснато циферблата на часовника.

Настаняване, храна и забавления

В Донуса няма хотели. Посетителите могат да наемат под наем малки гарсониери, които са снабдени с малък кухненски кът. В ресторантите можете да опитате местни ястия като кавърма, ярешко с картофи, пълнено с ориз яре и суха извара. Не пропускайте да хапнете традиционните сладости ксеротигано (пържено тесто с мед, сусам и натрошени орехи) и пастели (мед, сусам и подправки), които домакините сервират върху ароматни листа от лимоново дърво. Неотлъчният аперитив е ракомело (варена с мед ракия). За почитателите на нощния живот съществува само един бар, който се намира до пристанището и също предлага прекрасна гледка към морето в късните часове.

Едно от най-интересните места е морската “Пещера на стената”, която се намира в северозападната част на острова. Любителите на природата могат да намерят много интересни растения и птици, които да наблюдават.

Островът

Въпреки икономическата криза жителите на Донуса твърдят, че през последните няколко години островът им бележи икономически растеж. Той се дължи предимно на увеличаването на туристическия поток, като за момента Донуса може да приеме наведнъж около 1200 посетители. Местните хора не искат голям туристически наплив, понеже както те, така и традиционните посетители, които ходят в Донуса с години я избират именно заради нейния автентичен облик, спокойствието и тишината, която сутрин е запленяваща на фона на безкрайния син хоризонт.

Кметът на Донуса Димитрис Прасинос разказа за GRReporter, че напоследък поне 20 млади хора с произход от острова са се завърнали и установили постоянно там. “Основният критерий беше работата. Те се заеха с професии като хлебарство, ресторантьорство и технически професии”. Завръщането им вече се отразява и на демографската картина на острова: От началото на годината досега са се родили пет нови жители, които се очаква да запълнят и чиновете в училището, където днес учат само шест деца.

Категории: Пътепис Донуса малки Кикладски острови море плажове почивка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus