Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вял протест в Атина срещу съкращенията в Европа

14 Ноември 2012 / 17:11:00  Анастасия Балездрова
946 прочитания

Със слабо участие протече гръцкият митинг в рамките на общоевропейския протест срещу фискалните мерки.

Големите синдикати на работещите в частния и държавния сектор ГСЕЕ и АДЕДИ обявиха тричасово прекъсване на работа между 12:00 и 15:00 със цел да привлекат повече участници. Въпреки това на площад Клавтмонос се събраха не повече от 5 000 души, като повечето от тях бяха държавни служители.

Протестиращите потеглиха към площад Синтагма, водени от синдикалните лидери. Те викаха лозунги срещу икономическите мерки, Европейския съюз, Международния валутен фонд и правителството. Малко след 14:00 шествието стигна пред гръцкия парламент.

Сред протестиращите се извисиха знамената на синдикалните организации на служителите в различни министерства, гръцкият национален флаг и знамена на други европейски страни.

На булеварда бяха разпънати големи по размер знамена на страните от европейския юг, в които бяха въведени мерките за бюджетни съкращения: Португалия, Испания, Италия и Гърция.

Членове на леви извънпарламентарни партии и организации викаха лозунги срещу меморандума за икономическа помощ и неговите съставители и призоваваха за провеждането на „безсрочна стачка”.

В същото време много от участниците роптаеха срещу решението на синдикалните лидери „да обявят само тричасово прекъсване, а не 24-часова стачка”.

Малко преди 15:00 протестиращите започнаха да се оттеглят, а отделни участници отправяха обидни фрази към служителите на парламента, които гледаха през прозорците. През последните дни те се превърнаха във всеобщи „неприятели”, след като стана ясно, че те не са засегнати изобщо от икономическите мерки.

Една театрална трупа събра вниманието на протестиращите с представяне на петминутна постановка. Актьорите  управляваха една огромна човешка фигура, която представляваше затиснатия от строгите фискални мерки европеец.

В опитите му да направи крачка напред, в ляво и в дясно той срещаше препятствия, които се нареждаха около него като решетки в затвор. Те постепенно го притискаха и принизиха до нивото на земята.

Постепенно фигурата започна да се надига и накрая успя да отхвърли тежестите. Внезапно около него започнаха да кръжат птици и човекът вече можеше смело да продължи напред.

Етюдът предизвика бурни ръкопляскания, след което протестът приключи. Останаха само група хора, които коментираха, че докато в Мадрид и Лисабон протестите са бурни, в Атина „очакваме да дойдат и да протестират канапетата”. 

Категории: Общество протест общоевропейски протест театрален етюд синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus