Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Възраждането на Атина

21 Март 2012 / 16:03:47  Виктория Миндова
1323 прочитания

Проект за инфраструктурно реформиране на атинския център се очаква да възкрeси гръцката столица. Улица Панепистимиу, която е една от главните пътни артерии в сърцето на Атина ще бъде превърната в пешеходна зона с трамвай и велосипедни пътеки. Влизането на леки коли ще бъде отсечено по Панепистимиу от площад Омония до булеврд Амалиас, който е в пряка близост до модерния Музей на Акропола. Това е целта на проекта “Re-think-Athens”, който иска да обнови и да оживи лицето на Атина и да я направи по-приятна и уютна за жителите и гостите на столицата.

“Най-добрият начин да предвидим бъдещето е като сами го планираме”, заяви професорът по архитектура в атинската Политехника Панайотис Томикиотис, който съдейства за преобразяването на града. Той не отрече, че реконструирането на Панепистимиу е дръзка инициатива, но подчерта, че преустройството на атинския център ще даде нова сила на столичния живот.

Историческият център на Атина запада от дълги години. Най-сериозните проблеми остават нелегалната емиграция, наркотично зависимите и високата престъпност – всичко в непосредствена близост до античните забележителности и археологичните обекти, които са посещавани от стотици хиляди туристи всяка година. В резултат на тези явления и постоянната опасност от протести и размирици гръцкия столичен център престана да бъде пръв избор за предприемачите и домакинствата. Много от търговските обекти в централните части на града затвориха не само поради кризата, но и поради рисковете за сигурността.

Премиерът Лукас Пападимос заяви, че политиците дължат на гражданите и обществото да направят историческия център на столицата отново привлекателен и приятен за гостите и гражданите на града. Лидерът на дясната Нова Демокрация Андонис Самарас, който съвсем скоро се очаква да стане министър-председател подчерта, че в последните години Атина е станала неприветлива, неорганизирана и дори опасна. Той също подкрепи проекта за реновацията на центъра и заяви, че ще използва всички политически възможности, за да придвижи инициативата.

На оповестяването на проекта присъстваха представители на всички най-големи политически сили в Гърция, влезли в предизборната борба, която се очаква да завърши в началото на май месец тази година. Позитивната нота на инициативата привлече лидерите на Нова Демокрация, Демократичния съюз, Комунистическата партия и на други по-малки политически формации да се представят пред обществеността в по-благоприятна светлина, като поддръжници на идеята за една по-хубава и чиста столица.

Атинският кмет Георгиос Каминис и министърът на инфраструктурата Макис Воридис бяха не по-малко ентусиазирани от модернизирането на гръцката столица в по-екологично чист европейски град. Въпреки това и двамата не пропуснаха да подчертаят, че докато не се реши окончателно проблемът с нелегалната емиграция и засилената престъпност, никой инфраструктурен проект няма да оживи и възстанови нараненото лице на Атина. Воридис не пропусна да отбележи, че постоянните стачки и протести в централите части на града нараняват точно толкова предприемачеството и туризма в Атина, колкото и завишената престъпност. Той подчерта, че за да не останат тези планове само на хартия се иска по-обширна политика за преодоляване на проблемите в атинския център.

Фондация “Александър Онасис” се заема с изпълнението и финансирането на началната фаза на проекта, която се състои в организирането и избирането на архитектурен проект. За целта фондацията обявява Европейски конкурс, който ще се осъществи на два етапа. На първият ще се приемат анонимни проекти от архитекти и архитектурни групи, които ще развият подробни планове за преустройство на зададения район. Във втория етап ще се отделят шест или осем от най-добрите представени идеи, които след това ще бъдат намалени до три. Накрая ще се определи най-успешния проект, но ще се даде и утешителна награда на най-дръзката и иновационна архитектурна идея, която все пак не е било възможно да се осъществи.

“Няма гаранции, че тези проучвания няма да останат на рафтовете на някое министерство, но ние ще наложим целият натиск, на който сме способни, за да се осъществи проекта”. Това заяви директорът на управителния съвет на фондация “Александър Онасис” Андонис Пападимитриу. Процесът по избиране на проект ще продължи една година, след което ще се пристъпи към незабавно изпълнение. Той ще се изпълни като публично-частно партньорство, като от фондацията изчисляват, че изграждането на трамвайните линии в първата отсечка межди булевардите Александрас и Амалиас ще струва около 25 хиляди евро. В по-късен етап се очаква трамваят да стигне до района на Ано Патисия, а общата стойност за изграждането му ще е около 200 милиона евро. Сегашният министър на околната среда, климатичните промени и енергетиката Георгиос Папаконстантину казва, че една част от финансирането на изпълнението на проекта ще бъде покрито от европейските фондове, без да уточнява дела на субсидиите. 

Категории: Общество атински център преустройство Rethink Athens Панапистимиу престъпност трамвай
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus