Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За да не растат в страх децата

01 Юни 2013 / 15:06:19  GRReporter
986 прочитания

В мрежата редовно се появяват съобщения, които предупреждават родителите за конкретни автомобили, обикновено черни на цвят, които се движат в определени райони в цяла Гърция и „отвлича” малки деца. Едновременно с това има сигнали на анонимни потребители, които заявяват, че са „очевидци” на подобни случаи в посещавани търговски центрове, където главно цигани отвличат малки деца, водят ги в тоалетните и след като ги упоят, сменят дрехите им, подстригват ги и ги подготвят за бягство от центъра.

Това са два сценария – истории, които предизвикват страх и паника у родителите, които реагирайки на това се „принуждават” да карат децата си да са внимателни до крайност към всички  или-  в най лошия случай- да ги държат затворени вкъщи, далече от  нежелани срещи. Доколко са истински обаче тези истории и как трябва да реагират родителите и децата на подобни съобщения?

 Без доказателства

 Както служителите на Отдела за изчезнали лица на Гръцката полиция, както и хората от организацията „Усмивката на детето” опровергават тези съобщения, които се появяват главно в мрежата и веднага се разпространяват.  Както заяви Панайотис Папандонис, полицай в отдела, на изявата на „Усмивката на детето”  в четвъртък на 23 май, когато днес се говори за отвличания на деца, обикновено става въпрос за родителски отвличания, а не от непознати, с конкретна кола в конкретни райони, както гласят съобщенията в социалните медии.  Според Костас Янопулос, председател на „Усмивката на детето”, в подобни публикации, които циркулират в интернет няма и следа от достоверност. Той добавя, че в миналото е имало такива случаи, но след намесата на прокуратурата е станало ясно, че няма доказателства за отвличане.

снимка www.tovima.gr

Повечето изчезнали са тийнейджъри

 Според официалните данни на полицията и на „Усмивката на детето” , болшинството изчезнали деца – 53% са тийнейджъри на възраст 13-18 години, повечето са момичета. От 43 случая (много по-малко отколкото се говори)  на изчезване, заявени в полицията през 2012, 26 се отнасят за момичета.  „Момичетата са поддават по-лесно на  убеждения от непознати в мрежата или от техни познати” коментира Янопулос.

 Тези данни се потвърждават от случая от преди няколко дни на 13-годишната Христина Краса, която изчезна в неделя вечерта на 26 май от дома си в Спата. Според информацията на полицията, момичето  в последно време е завързало контакт с 23-годишен албанец във фейсбук.

 Тенденция за преувеличаване

 Публикациите в мрежата за изчезнали деца се разпространяват от уста на уста в обществото, увеличавайки безпокойството на големи и малки. Янопулос обяснява какво се случва: „Дори и това, което се обсъжда в компаниите – „детето на една моя позната видяло в един детски мол да отвличат едно момченце” не е нищо друго, а само слухове. Както се оказва по-нататък, въпросното момиченце не е видяло случката с очите си, а е чуло за нея в магазина, и после е казало на майка си”. Тоест, касае се за една тенденция за преувеличаване и за потвърждаване на случки, на които не сме били свидетели.

 Информирайте децата си

 За да не растат децата уплашени и затворени вкъщи заради вероятно отвличане, специалистите препоръчват на родителите да информират децата си за опасностите, които може да срещнат и да ги предупредят да не говорят или да не тръгват с непознати, а в случай, че им се случи нещо да се обърнат към полицията или да се обадят на телефон 116000 на „Усмивката на детето" . Според Янопулос много вероятно е децата да се поддадат, ако някой им каже, че родителите им ги търсят и той ще ги заведе при тях, За онези, които мислят, че това е невероятно – една скорошна случка ги опровергава. Преди няколко дни беше арестуван мъж на 40 години в Петралона, който влизал в контакт с малки момиченца, облечен като полицай.

От друга страна, не трябва да се нарушава доверието на децата в роднините и и в хората като цяло, обяснява за вестник Вима психологът в „Усмивката на детето” Стефанос Алевизос.

Категории: изчезнали деца Организация Усмивката на детето отвличания бягства социални медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus