Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За кризата в Гърция трябва да платят всички по равно

18 Октомври 2012 / 14:10:06  GRReporter
1047 прочитания

“Ако всички протести и стачки, които се провеждат имаха положителен ефект, страната щеше да се е превърнала в Швейцария”, гласи един от най-споделяните днес статуси в социалната мрежа Фейсбук.

В Гърция отново е ден на общонационална стачка, която се подкрепя от най- големите синдикати ГСЕЕ (на служителите в частния сектор) и на АДЕДИ (в държавния).  Комунистическият синдикат ПАМЕ също протестира, но отделно от останалите. Участниците в тях се противопоставят на новите икономически мерки и викат гръмки лозунги срещу меморандума за икономическа помощ, надзорната Тройка и правителството. В същото време синдикалистите, които отчитат голям отлив във влиянието си нямат някакво различно предложение за решаването на проблема.

Кои са хората, които участват в стачните шествия е друг въпрос. През последните три години все по-малко държавни служители се решават да стачкуват и по този начин да загубят заплащането си за конкретния ден. От друга страна служителите в частния сектор никога не са изоставяли работата си, за да стачкуват.

Въпреки това в центъра на Атина и в по-големите гръцки градове днес се провеждат мащабни стачни шествия, а протестите се очаква да станат още по-интензивни, колкото наближава датата на гласуването на икономическите мерки от гръцкия парламент.

Преди около месец GRReporter попита своите читатели на кого дават по-голямо право да протестира. Днес представяме резултатите от анкетата, които са почти идентични в трите езикови версии.

Читателите са единодушни, че тежестта от кризата трябва да бъде разпределена по равно между всички. Този отговор бе подкрепен от 57 на сто от читателите в английската, 39 на сто в гръцката и 38 на сто – в българската версия на сайта.

Но докато в гръцката и английската версии читателите поставят на второ място пенсионерите с 20 и 22 на сто от гласовете, читателите в българската са на мнение, че всички социални групи трябва да протестират, и то с процент 33 на сто. Те смятат, че пенсионерите имат все пак имат повече право да протестират преди всички останали с процент 23 на сто.

От останалите социални и професионални групи най-висок процент са получили униформените, но само от читателите в гръцката версия – 7 на сто. Те имат подкрепата от 2 на сто от читателите в английската и 1 на сто от тези в българската.

Правото на протест на учителите и преподавателите се подкрепя от4 на сто от читателите в гръцката, 3 на сто – в българската и 2 на сто в английската версия.

За държавните служители резултатите са: 4 на сто в гръцката, 2 на сто в английската и 0 в българската версия на GRReporter.

Следват лекарите, които се подкрепят с 3 на сто от гласовете в гръцката и с по 1 на сто в другите две езикови версии.

По 0 на сто са дали техните читатели на фармацевтите, които все пак са подкрепени от 3 на сто от читателите в гръцката версия.

На последно място са журналистите, които според читателите в гръцката и английската версия нямат никаква причина да протестират. В българската версия те са получили едва 1 на сто от гласовете.

Благодарим за активното участие и очакваме отговорите ви в новата ни анкета: Какво според вас е бъдещето на Златна зора?

Категории: Общество протести стачки синдикати анкета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus