Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заловиха трима от инквизиторите на египтянина в Саламина

08 Ноември 2012 / 16:11:27  Анастасия Балездрова
1188 прочитания

Гръцката полиция откри и залови трима от нападателите, които подложиха на безпрецедентно до днес физическо и психическо насилие един египетски гражданин на остров Саламина до Атина миналата събота.

Човекът бе намерен пребит и изтощен в неделя сутринта. Той бе откаран в болница, където се лекува без опасност за живота. Според запознати със случая източници той е бил пребит жестоко, вследствие на което по тялото му са нанесени голям брой повреди, включително и в областта на бъбреците.

Полицията залови работодателя на 29-годишния мъж като организатор на нападението срещу него. По-късно той направи самопризнания, като заяви, че побоят и насилието са били наказание за служителя, който крадял пари от хлебарницата. По-рано днес властите заловиха още двама от съучастниците – сина на работодателя и един техен познат.

В специална пресконференция, която свика днес посланикът на Египет Тарек Адел осъди по най-категоричен начин нападението срещу своя съотечественик. Той заяви, че вчера го е посетил в болницата и неговото състояние се подобрява.

„Подкрепяме напълно жертвата и очакваме да бъде раздадено правосъдие, включително и парично обезщетение”, посочи той.

Тарек Адел каза още, че посолството се намира в тесен контакт с гръцките полицески власти и министерството за защита на гражданите и им благодари за бързото залавяне на нападателя и неговите съучастници.

Посланикът изрази загрижеността си и за други нападения срещу египетски граждани: „Ситуацията в Гърция е трудна, но това не обяснява нападенията срещу чужденци. Работим заедно с гръцките власти за решаването на този проблем”, подчерта Тарек Адел. Той не пожела да определи нападението като расистко, „преди да е приключило разследването по случая. Оценката следва и ще бъде направена от полицейските органи”, допълни той.

Според близки до жертвата източници нападението е станало в събота след обяд, в края на работния ден, когато 29-годишният египтянин се готвел да си отиде. Тогава започнал конфликт и работодателят взел парите, които служителят носел в чантата си и го обвинил, че ги е откраднал от хлебарницата. За да скрие деянието си той завързал служителя си с верига и заедно със сина си и още двама съучастници са започнали да го бият жестоко.

Човекът успял да избяга в ранните часове в неделя и малко след това бе открит от минувачи, които информираха полицията.

Независимо дали нападението срещу 29-годишния египтянин е проява на расизъм или е породено от садизма на неговия работодател, доказателствата за силата, която черпят от съвсем всекидневни хора членовете на Златна зора са навсякъде. Пример за това е днешна случка в един препълнен тролей, в който пътниците се блъскаха, заради стачката на служителите в метрото, трамваите и електричката. В опита си да завери своя и билетите на своите приятелки едно младо момиче не можа да избегне допира с една седяща жена на видима възраст над 65 години, въпреки доста младежкото облекло и прическа. Тя се обърна и доста грубо каза на момичето: „Не ме блъскайте така”.

Когато то се извини, като оправда „сблъсъка” с факта, че тролеят бе препълнен червенокосата дама буквално срази стоящите наоколо пътници с думите: „Аз затова казвам, че всички трябва да гласуваме за Златна зора, за да се прочисти градският транспорт от многото хора и да можем да пътуваме свободно”. Тя дори не се поколеба да повтори думите си, когато видя, че те оставиха безмълвни хората наоколо. Момичето и неговите приятелки не й спестиха няколко коментара за нейната „вежливост” и „човеколюбие”, но мълчанието, което последва нейните думи прозвуча страшно. 

Категории: Общество побой насилие египетски гражданин Саламина посолство пресконференция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus