Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Започна стачната предколедна седмица

17 Декември 2012 / 19:12:50  Анастасия Балездрова
1161 прочитания

Дни преди Коледа протестите в гръцката столица не стихват. Стачкуват фармацевти, лекарите в болниците и колегите им, които са свързани с Националната здравна система. Продължават стачните действия на служителите в общините, към които днес се присъединиха служителите в Пощенска банка.

По улиците вече звучат коледни песни, по витрините блести празничната украса, а от сладкарниците да се носи уханието на курабийки и канела. Но контейнерите за отпадъци вече започват да преливат и никой не знае кога ще минат камионите за отпадъци, след като на вчерашното си заседание синдикатът на общинските служители обяви нова 48-часова стачка.

Според председателя на синдиката Темис Баласопулос от министерството отказват да се срещнат с представители на организацията. Синдикалистите твърдят, че обещанията на министъра Андонис Манитакис, че служителите ще бъдат преместени в други служби, но не и уволнени не са искрени, след като „в никоя държавна служба не е проведена проверка, за да се установят липсите и нуждите”.

В същото време фармацевтите обявиха война на министъра на здравеопазването Андреас Ликурендзос, който обяви, че ще бъдат въведени пълно освобождаване на работното време на аптеките и персонални договори с Националната система за здравеопазване. Стачката ще продължи до утре. В същото време фармацевтите продължават да не дават безплатно лекарства на осигурените в Националната здравна система. Това създава сериозни проблеми на много възрастни предимно хора, които се затрудняват да платят лекарствата.

От днес пък те са принудени да плащат и изследванията, и прегледите си. В съобщение на синдикалната организация на лекарите и лабораториите, които са свързани с Националната здравна система се посочва, че „само през 2012 системата дължи на лекари и лаборатории над 300 милиона евро. Лекарите не са получавали пари за прегледите, които са извършили от август насам, а лабораториите – от 1 юни”. Според лекарите общите задължения на Националната здравна система към всички, които са свързани с нея са над 1 милиард евро.

Мащабен протест проведоха и служителите в Пощенска банка, които са против намеренията на правителството да я приватизира. С лозунги като: „Искат да продадат касичката на гръцкия народ” около 500 души се събраха пред централата на банката и проведоха протест към министерството на финансите.

Протестиращите, някои от които бяха довели и децата си викаха лозунги срещу политиката на правителството, президента на Банката на Гърция Георгиос Провопулос и финансовия министър Янис Стурнарас. След това продължиха към сградата на парламента и завършиха протеста си, който блокира центъра на Атина за повече от три часа.

В сряда ще се проведе 24-часова стачка в държавния сектор. В нея ще се включи и синдикатът на служителите в частния сектор ГСЕЕ, който обяви тричасово спиране на работа. Според ръководството на синдиката на служителите в държавния сектор АДЕДИ правителството е решено да уволни 150 000 служители до 2015, тъй като това е едно от условията в меморандума за икономическа помощ.

Председателят на синдиката Костас Цикрикас заяви, че наличието на прекалено много държавни служители в Гърция е мит и определи прилаганата политика като „наказателна политика, която култивира фашизма”. От синдиката заявиха, че ще продължат с протестите.

В този дух служителите в държавните железници ОСЕ обявиха 48-часова стачка в сряда и четвъртък. Те протестират срещу приватизацията на цех за поддръжка на влакове. Стачката няма да възпрепятства само пътуващите с влак, но и тези, които са избрали да пътуват със самолет, тъй като метрото няма да може да стига до летището по надземната част от маршрута.

Категории: Общество стачки служители в държавния сектор приватизации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus