Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затворени хотели и туристически агенции източвали пари за социален туризъм

18 Април 2012 / 17:04:54  GRReporter
1260 прочитания

„Търговия” с купоните за социален туризъм, издадени от Организацията за земеделски осигуровки бе разкрита по време на проверка във фонда. Купоните са се продавали в интернет или са били предоставяни на туристически агенции срещу екскурзии в чужбина. Всичко това довело до големи загуби за фонда на зеделците и сега случаят ще бъде разгледан на съдебно ниво.

Той е много показателен за размерите, които е придобило през изминалите години разграбването на осигурителните каси от измамнически мрежи. Освен това само допълва списъка с други случаи на отпускане на пенсии надбавки и други „улеснения” на мними осигурени.

В конкретния случай собственици на хотели са представили купони за социален туризъм на фонда и са поискали да получат съответните суми, без обаче в тях да са отсядали осигурени в касата лица. По време на проверките е било установено, че по време на посочените дни хотелите или са били затворени, или осигурените в касата не са ги посетили никога.

В определени случаи някои от осигурените в касата продали купоните си на туристически агенции или ги разменили с екскурзии в чужбина. Някои други пък ги продавали в интернет срещу немалки парични суми. Системата действала по следния начин: Осигурените фермери получавали купоните за социален туризъм на стойност 150 евро. После ги продавали на туристически агенции, а те на свой ред на хотели и стаи под нам. И така техните собственици получавали парите от осигурителната каса.

В много от случаите хотели с по 30 двойни стаи, които биха могли да приемат до 60 клиенти са заявявали, че в един и същи ден в тях са отсядали много повече посетители.

„Съвсем скоро, през март от един хотел заявиха, че в един и същи ден са приели 140 осигурени в нашата каса, въпреки че капацитетът му не е за повече от 60 души. Когато контролните органи отидоха на проверка установиха, че хотелът не функционира”, заяви председателят на осигурителната каса Панайотис Петрулас. 

Според източници като начало били проверени 30 хотели, като в 25 от тях били установени нарушения. Това показва колко големи са размерите на измамата. В нея участват собственици на хотели, туристически агенции и осигурени в касата на земеделците лица, които са си сътрудничели в ущърб на фонда.

Организацията за земеделски осигуровки е прекъснала всички плащания към хотелите и туристическите места за отсядане, в които са били установени нарушения до приключването на проверките. В същото време ръководството на фонда е издало заповед за налагане на административни наказания на всички замесени служитеи, както и документите по случая да бъдат изпратени до прокуратурата.

Панайотис Петрулас разкри, че 6 000 пенсионери не са се явили, за да бъдат преброени. Това, според него означава, че вероятно те не са реални лица и някои други получават пенсии за тяхна сметка. Същото се е случило и с 3 000 лица, които са получавали помощи за многодетност.

От касата не знаят на каква сума възлизат загубите от измамата с купоните за социален туризъм, но общата сума за изпълнението на програмата е 20 милиона евро. Започнати са подробни проверки в хотели, туристически агенции и на осигурени, които са се възползвали от програмата в цялата страна.

От ръководството на осигурителния фонд обсъждат цялостна промяна на системата за отпускане и контрол на купоните за социален туризъм.

Категории: Общество Осигурителна каса на земеделците купони за социален туризъм измама хотели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus