Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затворници и правозащитници протестират срещу създаването на гръцки Алкатраз

25 Март 2014 / 18:03:12  GRReporter
1486 прочитания

Затворниците в няколко гръцки затвора се разбунтуваха и отказаха да се приберат в килиите си в знак на протест срещу проектозакона на министерството на правосъдието за създаване на затвори с най-висока степен на сигурност.

Протести проведоха затворниците в затворите в Коридалос, Корфу и Домокос, но те продължиха за кратко и без напрежение. В същото време те издадоха съобщение, с което се обявяват против създаването на такива затвори. ОТ „Инициативата за правата на затворниците” уверяват, че ще се борят с всички сили срещу гласуването на конкретния „изроден” правен текст.

Според активистите от „Инициативата за правата на затворниците” новият тип затвори ще бъдат същите като старите, „но ще бъдат от тип „Г”. Това означава, че който се озове в него ще загуби правата, които е имал до днес. Затворниците в него няма да имат право нито на отпуск, нито на полусвободен престой и на заплащане за извършена работа. Също така ще бъде ограничено правото им да контактува с хора извън затвора чрез кореспонденция, телефонни обаждания и посещения. Създаването на тези затвори ще постави надгробен камък на правата на затворниците”, подчертават от организацията.

„Ако някой си мисли, че тези затвори ще приличат на затворите Алкатраз и Гуантанамо греши. Те ще погазят идеята за „превъзпитание”, чийто основен замисъл е, че затворникът губи само свободата си. В такъв затвор могат да се озоват всички затворници, които се считат за „опасни за сигурността в затвора” от прокурора по изпълнения на наказанията и министерството на правосъдието. Практически се създава един затвор в затвора, който ще бъде заплаха към всеки затворник, който отстоява правата си. „Особено сега, когато условията в затворите са изключително лоши, затворниците са претъпкани повече от всякога, медицинска и фармацевтична подкрепа просто не съществува, храната и отоплението са под всякаква критика. Тази ситуация отхвърля предварително всяка мисъл за борба към един по-достоен престой в затворите”, се посочва още в съобщението на затворниците.

В петък, 28 март от 18:00 пред сградата на Атинския университет организацията ще проведе протестен митинг „срещу дисциплинарно – изолирания затвор, премахването на отпуските, дневното заплащане за извършената от затворниците работа, полусвободния им престой и контактите им извън затвора”.

Категории: Общество затворници правозащитници затвор с най-висока степен на сигурност протест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus