Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зеленчуков кус-кус

23 Май 2014 / 11:05:01  GRReporter
1040 прочитания

Даниел Лахана

Кус-кус е традиционно ястие в Северна Африка и се предлага в много варианти, включително с месо, като агнешко, пилешко и пикантни колбаси merguez. Тази разновидност от Алжир обаче е идеална и за вегетарианци, като в същото време доказва на любителите на месо, че дори варените зеленчуци могат да „оживеят” в изтънчена комбинаця от билки и подправки. Можете да заместите посочените зеленчуци със сезонни - тиквата и пресните домати са също много подходящи.

В Алжир, кус-кус се нарича kisksū и означава "храна" или "прехрана", показвайки значението му като ежедневна храна.

Зърната на кус-куса обикновено се приготвят от грис и твърдо пшенично брашно, и се различават по размер, като много фините обикновено се използват за десерти. По традиция кус-кусът се приготвя в специален съд за готвене на пара, който се състои от две части (Couscoussière), но кус-кусът от вида „накисни и сервирай”, който се предлага в търговската мрежа, също гарантира бързи и надеждни резултати.

                                                                          ***
РЕЦЕПТА

(за 4-6 порции)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

*Ако използвате пресен нахут, първо трябва да го сварите какато е посочено в GRR рецептата за египетска салата с нахут. Можете да направите това един ден предварително и да съхраните нахута в хладилника.

Загрейте зехтина в по-дълбок тиган. Задушете лука на умерен огън, докато омекне, и след това добавете чесъна. Гответе в продължение на 1 минута като разбърквате, след което добавете куркума, кимион и кориандър.

Продължете да бъркате непрекъснато в продължение на 2 минути като внимавате подправките да не загорят.

Добавете доматеното пюре и оставете да къкри за 3-4 минути, като разбърквате често.

Почистете и обелете морковите и ряпата, и ги нарежете на хапки или на къси „жулиени”. Добавете ги в тигана заедно с достатъчно вода или бульон, така че течността да ги покрие, и поръсете с червен пипер, джинджифил и канела.

Оставете да заври, покрийте тигана и оставете да къкри за около 20 минути, докато зеленчуците започнат да омекват.

Почистете тиквичките, премахнете част от кората и ги нарежете на хапки. Добавете ги в тигана и оставете ястието да къкри под капак за около 20 минути или докато всички зеленчуци се сготвят и сосът се редуцира. Добавете малко вода, ако е необходимо, за да не стане ястието сухо.

Добавете подправки, ако е необходимо, и след това - изцедения и изплакнат консервиран нахут или сварения пресен нахут. Оставете ястието на котлона за още 5 минути, за да може нахутът да се затопли. Ако все още има много течност, може да махнете капака и да засилите котлона, за да изври.

Кус-кус:

Сложете кус-куса в купа.

Добавете маслото и солта към врящата вода и я излейте върху кус-куса.

Оставете го да престои в продължение на 5 минути, през които зърната ще набъбнат.

Разбъркайте с вилица.

Сервирайте зеленчуците върху кус-куса и гарнирайте с пресен кориандър или магданоз.

Категории: кус-кусзеленчуцивегетарианскиСредиземноморски рецептиздравословни зърнени храни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus