Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зелени евтини пътувания в и близо до Атина

09 Март 2014 / 15:03:02  GRReporter
1361 прочитания

В Атина или на един дъх разстояние от нея има идеални дестинации да еднодневно семейно пътуване в природата. Пролетта е вече тук телевизията и компютрите не са най-добрата компания за уикендите. А и разходите не са големи- храна, одеяло, топка, фотоапарат, торбички за отпадъци.

• Имитос
Къде? В източната част на долината, от страната на Агия Параскеви и Глика Нера до Вула и Вари, на западната страна на планината до 760 м. височина.
Какво ще видим? Екосистема с голямо биоразнообразие, с много видове растения и животни, ендемични и защитени- много е вероятно да срещнете таралеж, костенурка, заек или някоя от 130 вида птици. Районът е включен в Natura 2000. Гората, залесена отново  благодарение на свръхчовешки усилия на съюза „Приятели на гората” „другарува” с манастира Кесариани който подсилва естествената красота и културна стойност. Други забележителности са  църквите Свети Маркос и Архангелит , църквата Възнесение, манастирите на Свети Йоан Кръстител и Свети Георги Куталас- за да ги посетите минавате през гората.
Какво да правим? Семействата могат да се отдадат на разходки или каране на колело, а останалите могат да се насладят на пикника.

Парнита

Къде?  В северната част на Атика, към Бафи и Фламбури
Какво ще видим? Макар че голяма част от борова гора е унищожена от пожар през 2007, има много пътечки сред зеленината.
Какво да правим? Качваме се с лифта до Бафи. За почитателите на разходките- разликата в надморската височина е 680 м., началото на маршрута е на края на ул. Траки.За да стигнете до Фламбури, тръгвате от ул. Касторияс, разходката е 25 минути.

Парк „Андонис Трицис”
Къде?  Паркът от 1000 декара се докосва до общините Агии Анаргири, Илион и Каматеро. Ул. Спиру Мустакли 23, Илион, тел. 210-2312057.
Какво ще видим? Едно от последните убежища на дивия живот в Атина-5 изкуствени езера, 150 вида птици, огромно природно богатство.
Какво да правим? Интересно е за цялото семейство- дава възможност за разходки, каране на колело, пикници, разходки с кучета. В неделите организацията „Ги” (Земя) организира обиколки с екскурзоводи в биологичната зеленчукова градина образователни програми и общи обеди за посетителите.

• Маратон и плажовете на североизточна Атика
Къде? Областите Варнавас, Граматикос, Маратон, Неа Макри
Какво ще видим? Могилата и археологическия музей на ул. Платеон 114, Маратон, тел. 22940-55155, όкъдето са изложени археологически открития от древно гробище (3000 г. пр.Хр., трофеи от битката при Маратон и уникални египетски статуи от храма на египетските богове. Цялото крайбрежие на Неа Макри до Митика Нашата слабост? Боровта гора в Схиния.
Какво да правим? Ще си направим „лагер” в която и да е точка на плажа.

Семейни разходки с образователен характер

• Интерактивен етнографски музей Варнавас- Европейски музей на хляба
Къде? Във Варнавас, Андруцу 7 (тел.22950097870, 6936-891193.)
Какво ще видим? Възстановка на обработването на земята, на приготвянето на хляб , традиционни земеделски инструменти. Най-голямата колекция от хляб.
Какво да правим? На площ от 2,5 декара неделната разходка може да е образователна, но е необходимо да се обадите по телефона.Пикникът винаги е вариант. Има и традиционно кафене с местни сладкиши.

АрхелонДружество за защита на морската костенурка Карета Карета
Къде? В Центъра за спасяване на морските костенурки, 3 марина, Глифада- зад спирката на трамвая, тел. 210-8982600
Какво ще видим? Уникална за Гърция „болница”за грижа, лечение и освобождаване на костенурките
Какво да правим? Ще се запознаем с този застрашен вид.

• Културен парк Хрисалида
Къде? На 16-ти километър на магистрала Атика към Лаврио, тел. 22990-47999, 67999, 67770.
Какво ще видим?На площ от 15 000 кв.м. има Музей на гръцката етнография, възстановка на село със стари занаяти, библиотека.
Какво да правим? Да чуем беседата или да се разходим из природата.

 

Категории: разходки Атина образователен характер пикник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus