Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жега над 40 градуса поне до неделя

10 Юли 2012 / 18:07:29  Анастасия Балездрова
994 прочитания

Юли може и да настъпи неусетно с всичките политически събития, които качиха до червено политическия термометър. Още от самото начало обаче той донесе със себе си много топли въздушни маси и високи температури, които правят атмосферата в големите градски центрове непоносима. 

Гръцката метеорологична служба издаде извънредно съобщение, в което предупреждава за опасни явления. От днес и до края на седмицата страната ще бъде подвластна на високите температури, които постепенно се очаква да се повишат.

Днес в Атина жегата започна от рано сутринта и в най-топлите часове на деня температурата достигна до 39 градуса, а в сряда не е изключено термометърът да скочи до 40 градуса.

В центъра на града случайните минувачи по улиците бяха малко. Хората вървяха забързани, за да се скрият от палещите слънчеви лъчи, като се предпазваха с шапки и чадъри. Фонтанът в центъра на площад Синтагма бе изпълнен с гълъби, които пиеха вода и се мокреха, за да издържат на жегата.

 

Малко по-късно към тях се присъединиха две малки деца. Отначало те само намокриха краката си, но бързо се потопиха целите в прохладната вода и започнаха да си играят.

С цел да предпази гражданите от жегата общината в Атина отвори вратите на климатизирани зали, в които всеки, който поиска да се разхлади може да прекара деня си между 08:00 – 20:00.

Става дума за така наречените Клубове на приятелството, в които членуват пенсионери над 60-годишна възраст. GRReporter посети една от залите – в квартал Кукаки в центъра на Атина, която обаче нямаше много посетители.

Според служителката Хара Стаяну като цяло хората, които посещават залата през горещите летни дни не са много. „Много от нашите членове не се намират в Атина, вече са заминали за селата си. Но преди работех в клуба на улица Панорму, където посетителите бяха много”.

Тя допълни, че възрастните хора ходят в клуба сутрин и късно след обяд. „Просто режимът им е такъв”. Общо клубовете, в които могат да намерят прохлада атиняни са 24 на брой. Подобни мерки предприеха и общините в Пирея, Солун и Патра.

Според синоптиците горещото време ще продължи поне до началото на следващата седмица. Лекарите предупреждават, че възрастните хора, хронично болните и родителите на малки деца трябва да бъдат особено внимателни. Те препоръчват да избягват да напускат дома си през най-горещите части на деня, да носят шапки и леко и светло на цвят облекло.

Симптомите на слънчевия удар са световъртеж, главоболие, сънливост, поведенчески отклонения, гадене, повръщане и спазми. При появата на някой от тях гражданите трябва незабавно да потърсят лекарска помощ.

Категории: Общество високи температури климатизирани зали синоптици слънчев удар
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus