Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зимна разходка из селата около Преспанските езера

08 Декември 2013 / 13:12:49  GRReporter
2333 прочитания

Макар че за да се стигне до тях- поне от Атина, трябва да се пресече половин Гърция- Преспанските езера го заслужават с уникалната си красота, биоразнообразието си и живописните си села.

Голяма Преспа е разделена между Гърция, Албания и Македония, а Малка Преспа се намира почти изцяло в Гърция, с изключение на една малка част на запад, която е албанска. Двете езера са надморска височина около 850 м. и са разделени от ивица  песъчлива земя с дължина около 4 км и широчина 200-1000 м.

В северната част на Малка Преспа се намират две островчета, Видрониси и Агиос Ахилиос (Свети Ахил). Свети Ахил е свързан със сушата чрез плаващ мост, което го прави лесен за достъп. На остров Свети Ахил ще видите археологически, византийски и пост-византийски паметници, а най-важната базилика е от 10 век. Там също се организират културният фестивал „Преспия” (последните десет дни на август), който събира артисти с международна известност, а програмата включва концерти, поетични четения и празник на открито.

Селата на езерата

Псарадес

В началото на 20 век  в 18-те села тогава на Преспа, са живели около 10 000 жители. Днес само 13 села са обитаеми и принадлежат към община Преспа, и наброяват малко под 2000 души общо. Жителите им работят главно в земеделието, особено в отглеждането на  фасул, смятан за най -вкусният в Гърция, докато по-малко са ангажирани в  животновъдството и риболова. През последните години има тенденция на нарастване при  професиите, свързани с туризма (страноприемници , селскостопански дейности и продукти).
Пристигайки в района от Флорина или Кастория първо ще видите Малка Преспа, завийте наляво към село Микролимни. Вдясно са селата Лефконас, Калитеа и Плати,  а следващото кръстовище води към Лемос и Агиос Германос, а наляво- към Голяма Преспа, Агиос Ахилиос, Пили и Вронтеро.

Най-известните и развити села на Преспа са Псарадес и Агиос Германос, на северозапад и североизток съответно от Малка Преспа. В пешеходната зона на живописното село Псарадес ще намерите много таверни, които сервират специалитетите на областта. Изпийте кафето си, наслаждавайки се на спокойствието на селото.

Агиос Германос

Старото богатство на Агиос Германос може да се види в особената архитектура на каменните му къщи, които са украсени с детайли, дървени балкони и фронтони. Много близо се намира село Лемос, центърът на общината, с красиви къщи, хотелчета и богата културна дейност, както и малка етнографска колекция. Освен тези, в областта има и други, по-малки села, с малко жители, които са не по-малко красиви. Ще намерите меланхоличното спокойствие и отпуснатост, а жителите им ще ви спечелят с гостоприемството си.

Гребане в магията

Не забравяйте да се насладите на пейзажа, гребейки в езерата езера с типичните лодки (плавес) и да посетите изолираните отшелнически килии, както и Триетнес- точката на езерото, в която се сливат границите на 3-те държави, които го ползват.

Разказите на местните лодкари са уникални, като старите дървени стълбове на езерото, където старите рибари връзвали лодките си, когато нивото на водата е било по-високо .

От Псарадес можете да посетите с лодка обителите на Света Богородица Милостива Преображение Господне, които се намират на брега на Голяма Преспа.

Националният парк

Националният парк Преспа е създаден през 1974  и е защитен от гръцките, европейските и международните конвенции, а Малкото Преспанско езеро е защитено от Рамсарската конвенция като уникален резерват. Това е най-големият от 10-те гръцки националните паркове с площ от 256 кв.км. и ядро от 50 кв. км, което е зона на абсолютна защита .
През 1991 г. е създадено дружество за защита на Преспа, с помощта на WWF, които подкрепят усилията на местните хора да разкрият и защитят природните ресурси на техния регион.
В Преспа ще намерите повече от 1500 вида растения и множество вековни хвойни. Що се отнася до защитата на птиците, най-важното е наличието на два вида пеликани ( розов пеликан и сребърен пеликан). Освен птиците, има значителен брой бозайници, влечуги и земноводни и риби.

Храна, от която ... ще си оближете пръстите

Посетете традиционните таверни и опитайте езерните риби (шаран, червеноперка, брана), като и и прясна пъстърва, подбрани местни меса, туршии, сирене и разбира се известния местен фасул, както и прекрасно вино и ракия.

 

Как да стигнем до там:

От Атина по магистралата към Лариса и след това до Козани. От там по Виа Егнатия до Кастория. Също така, има въздушна връзка с летището Аристотел в Кастория.
Географски Преспанските езера принадлежат на префектура Флорина, но можете да стигнете там от Кастория, тъй като езерата са почти на еднакво разстояние от двете столици на префектури.

Повече информация за района, както и за различни места за настаняване ще намерите на интернет страницата на общината.

Категории: Преспански езера Голяма Преспа Малка Преспа Свети Ахил Псарадес Агиос Германос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus