Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора събира кръв само за гърци

04 Юли 2012 / 18:07:51  GRReporter
1225 прочитания

Ако някой в Гърция си е мислил, че Златна зора вече е показала истинското си лице явно е избързал. Поне не преди да е видял съобщението на крайнодясната организация, че създава кръвна банка само за гърци.

В официалното й съобщение се твърди, че кръводаряването се извършва в болница Сотирия в Атина по инициатива на „зеленото крило” на Златна зора. В обявлението на организацията се посочва: „Солидарност на гърците. Кръвна банка само за гърци, които се нуждаят от нашата помощ”. В електронната страница на организацията фигурира плакат, в който се посочват телефони и адреси в различни градове, където крайнодесните организират акции за събиране на кръв.

„Кръвната банка функционира в болница Сотирия от около 20 дни. В солунската болница Ипократио съществува от три години”, твърди Георгиос Папагеоргиу, според който „зеленото крило” е групата за екология на Златна зора. Той казва, че организацията ще се разпореди със събраната кръв, така както го правят различните организации и дружества. „Ние ще я предоставяме само на гърци”, посочва той.

От своя страна директорът на болница Сотирия Янис Стефану твърди, че всеки заинтересован гражданин може да дари кръв. Според информацията, с която разполагал до момента нямало организиран опит за събиране на кръв от членове на Златна зора.

Освен това лекарите твърдят, че не съществува никаква гаранция, че кръводарителят ще получи кръвта, която е дарил той или членовете на дружеството за кръводаряване, в което членува. На практика това означава, че дарената от член на расистката организация кръв може да бъде прелята на някой имигрант, както респективно кръв, дарена от имигранти може да се окаже във вените на някой от членовете на Златна зора.

Реакцията в социалните медии бе незабавна. Веднага се появи копие на афиша на Златна зора с девиз „Солидарност към фашистите”, на който авторите пишат „Банка за мозък и мозъчни клетки само за фашисти, понеже нямат никакъв”. В графата „информация и молби за участие” е отбелязано: „Дори и да посочим адрес, пак ще сбъркате. Контакт: Невъзможен, поради липса на мозък”.

Визията на крайнодясната и вече парламентарно представена партия за това как „да изчисти Гърция”, както обещаваше преди изборите не спира дотук. Миналата седмица около 40 младежи, облечени с характерните черни фанелки обиколили магазините на площад Агиу Николау в атинското предградие Никея и предупредили техните собственици – имигранти да ги закрият и напуснат страната в срок от една седмица. Според предупредените и техните съседи, които са гърци срокът бил едноседмичен. Той изтекъл в понеделник, без имигрантите да напуснат района.

Според статия във вестник Та неа, чийто автор се позовава на очевидци миналата събота една група от около 40 мотористи спряла пред четири магазина на площада. Те започнали да викат на собствениците – имигранти от Пакистан: „Закрийте магазините. Имате срок от една седмица”.

В същия ден местната организация на Златна зора е провела моторно шествие в Никея, както се посочва в електронната страница на партията.

Имигрантите от Пакистан твърдят, че едно от местата, на които спрели били техните магазини. Информацията се потвърждава и от собствениците на съседни магазини и обекти.

Ибрахим Мухамад се намирал в магазинчето си за хранителни стоки, когато чул виковете. „ Бяха се събрали на площада и гонеха имигрантите. Казваха им да се махнат и да не се завърнат тук. За щастие не нападнаха никого. Заплахите им бяха само словесни. Доближиха се до витрините, но не влязоха вътре. Казаха да затворим и да не работим, когато идват тук. Казаха след седем дни никой да не отвори магазина си”.

Седмица по-късно всички магазини остават отворени с изключение на един, който обаче бил закрит преди известно време, понеже собственикът му, също пакистанец се опасявал за своята сигурност. Утре леви организации ще проведат антифашистки протест на площада.

От Златна зора опровергават информацията и обвиняват „медиите-слуги на системата” в клевета. „Златна зора е законна политическа партия, която ще успее да реши чудовищния проблем с нелегалната имиграция чрез парламентарната и политическата си дейност”, се посочва в официалното съобщение на организацията.

В същото време гръцкият омбудсман изрази загрижеността си за увеличаващите се случаи на расистко насилие. „Крайни групи, които се крият зад чувството на несигурност сред гражданите извършват нападения срещу имигранти”. От инстанцията призовават компетентните служби „да не позволят създаването на организирани престъпни групи, които се възползват от бездействието и бавната реакция на държавните служби”.

Категории: Общество Златна зора банка за кръв расизъм имигранти заплахи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus