Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Августовски city-break в Атина

04 Август 2014 / 08:08:36  GRReporter
2680 прочитания

Симона Пенева
    

Август е месецът, който очакваме през цялата година. Най-горещият месец, който минава най-бързо и оставя най-много спомени. Работата намалява, градът опустява, жегата прави всекидневието монотонно и хората се отдават на заслужена почивка. Винаги правим планове и си поставяме задачи, които да свършим през този месец, но в крайна сметка се озоваваме на най-правилното място - на плажа и се наслаждаваме на летния бриз. Много хора планират почивките си в чужбина или на някой от прекрасните гръцки острови, но някои остават да почиват в столицата на Гърция. Колкото и трудно да изглежда това, и в този шумен град можеш да си прекараш прекрасно през лятната ваканция и, разбира се, да се отпуснеш и отдадеш на почивката, която си заслужил.
    

Атина е един голям град, който предлага много видове забавления и разполага с отлично гегографско положение. Не е нужно да го напускаш, за да се насладиш на хладните морски вълни и горещия пясък. Изборът е голям, можеш да посетиш както платени плажове с шезлонги и чадъри, волейболни игрища и барове, така и самотни плажове, с кристално чиста вода и скали, които не само осигуряват красив пейзаж, а и сянка. Освен, че се наслаждаваш на наситено синьото море и на парещия златист пясък, събираш тен и се разтоварваш от грижите. Някои предпочитат да прекарват това време с книга в ръка, а тези с авантюристичен дух предпочитат освежаващото гмуркане. Плажове, които предлагат тези удоволствия са Yabanaki,  КАПЕ, Лиманакя, Мавро Литари и още много други.
    

Разбира се, не всеки ден се ходи на плаж. Да си прекараш добре можеш и като посетиш някое лятно кино или летен театър.  Това със сигурност ще остане незабравим спомен, особено ако си любител на големия екран. Една възможност да се насладим на това удоволствие ни предлага „Сине Тисио”, което е обявено от CNN за най-доброто лятно кино в света. Създадено през 1935, най-старото кино на Атина, се намира в близост до Акропола, на улица Апостолу Павлу и предлага на любителите на седмото изкуство както прожекции на нови филми, така и на по-стари класически произведения.
    

Ако пък си фен на шопинга, може да се възползваш от факта, че през месец август шумната търговска улица Ерму ще е опустяла и ще имаш възможността да разгледаш спокойно магазините и да направиш свойте покупки.  Нажеженият въздух може да те изтощи, затова е добра идея да се освежиш с любимеца на летния сезон – frozen yogurt. Това е традиционното гръцко мляко, замразено, към което можеш да добавиш любимите си плодове, ядки, шоколад, бонбони и различни видове сиропи. Този десерт може да опиташ в магазините “Chillbox”. Ако нямаш възможността да отидеш до центъра, можеш да се отбиеш в кварталния мол и да се възползваш от летните промоции и отстъпки, а също така и да гледаш някои от най-новите филми в закрития кино-салон.
    

Следобед, когато слънцето започне да залязва, най-хубавата гледка ще намериш в квартал Монастираки. Разбира се, там няма да си сам, защото през август всички туристи посещават това място. Ако искаш да побъбриш с приятели на кафе и едновременно да наблюдаваш залеза над Акропола, отличен избор е да посетиш кафенета като “360”, “A for Athens” и “Thissio View”. Също така, можеш да хапнеш традиционни гръцки ястия, докато наоколо звучи гръцка музика от оркестъра на някоя от съседните таверни, пресъздаващи старовремска атмосфера като “Dipylon” и “Кътчето на Илия”. 
    

За любителите на туризма, Атина е перфектното място. Освен Акропола, който е в списъка с географски обекти, които трябва да се посетят на всяка цена, съществуват още много други. Археологическият музей на Пирея, Византийският и Християнски музей, Общинската галерия на Атина и Пирея, Еврейският музей на Гърция, Националната галерия, Националният археологически и исторически музей, Военният музей,  Гръцкият военноморски музей и Театралният музей са само една част от местата, който можеш да посетиш и същевременно да научиш нещо полезно за историята на Гърция. Държавните музеи отварят вратите си безплатно за всички всяка неделя от 1 ноември до 31 Март. Ако пък предпочиташ да се любуваш на гледката без да се изморяваш и обикаляш града, можеш да се възползваш от Hop on – Hop off автобуса, който е двуетажен и започва обиколката си от площад Синтагма. Обиколката продължава час и половина и цената на билета е 18€ за всеки над 14 години. “Athens Happy Train” предлага също обиколка за час и половина като започва от Синтагма, Ерму и стига до Монастираки на скромната цена от 6€.
    

И разбира се накрая, когато слънцето залезе и музиката зазвучи още по-силно можеш да се отдадеш на танци в някой модерен летен клуб. В Атина можеш да намериш както закрити, така и открити дискотеки и клубове, с басейни, известни Dj, с гледка към плажа или дори на самия плаж. Партита са безчет и има голям избор, така че настъпи ли вечерта можеш да се отдадеш на забавление и да упражниш танцовите си умения.
    

Категории: city break Атина август гръцки музеи шопинг на улица Ерму плажове около Атина бийч парти нощни клубове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus