Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Масови гробове за новородени скандализираха Гърция

27 Юни 2013 / 18:06:49  GRReporter
1803 прочитания

Нерешеният въпрос с масовите гробове за новородени накара омбудсманът в гръцката столица Калиопи Спану да подаде жалба срещу администрацията на Атинските гробища. През 2008 омбудсманът е изготвила специален доклад за състоянието и управлението на гробищния парк, но доскоро нищо не беше направено, за да се промени ситуацията, съобщават гръцките медии. Преди  пет години Спану обръща специално внимание на въпроса за масовото погребване на бебета от гробищните власти.

Проблемът достига до нея след като родители на починало новородено сигнализират, че Атинските гробищни власти към общината отказват да извършат ексхумация на останките на детето им. От проверката става ясно, че гробищните власти погребват всички останки на невръстни деца в общ гроб и не могат да извършат ексхумация на едноопределено, защото не знаят кои останки на кое дете принадлежат.

През 2009 министерството на здравеопазването издава указ, с който оповестява, че мъртвите новородени трябва да се третират както възрастните починали хора.  Трябва да имат отделен гроб/урна с означение на името и фамилията. “Телата на новородените трябва да бъде погребани с отделно с всички отличителни белези, които предвижда закона за възрастни, след издаването персонализирана регистрация”, повелява указа на министерството.

Проучването на омбудсмана показва не само, че е извършено нарушение на правото за индивидуално погребване, но не са спазени и законните процедури за издаване на разрешение за създаване на гробното място, в което са завършили малките тела. При проучване на индивидуалния случай, за който Спану е получила сигнала са установени останките на погребаното новородено. Въпреки това те не са могли да бъдат подложени на ексхумация, защото с тях е трябвало да бъдат извадени и останките на останалите погребани новородени.

Надзорният орган е дал строги препоръки за процедурите, които ще се прилагат оттук нататък. Общинските служби са приели забележките и според официалната информация тази практика се прекратява. Все още не е ясно дали Атинските общински гробища ще понесат някакъв вид наказание за създаването на нерегулирани масови гробове за новородени.

 

Категории: Общество масов гроб Гърция новородени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus