Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Археологическите обекти в Гърция няма да работят в празнични дни

16 Декември 2015 / 16:12:06  Анастасия Балездрова
651 прочитания

Археологическите обекти и музеите в Гърция няма да работят през почивните и празничните дни. Това реши ръководството на Общогръцкия съюз на заетите с охраната на античните предмети в знак на протест срещу въвеждането на новата щатна таблица, по силата на която обезщетенията за работата през посочените дни ще бъдат орязани с над 30 на сто.

Служителите, от чиято работа държавата печели милиони евро всяка година протестират и за промяната на начина на изплащане на обезщетенията, което по думите им ще доведе до забавяне в получаването им.

„Изплащането ще става директно от държавния бюджет и това означава, че забавянето в изплащането може да надхвърли срок от една година. Това ще причини голяма суматоха в туристическия сектор, тъй като когато служителите не получават заработените си обезщетения,те реагират”, заяви председателят на съюза Янис Маврикопулос пред GRReporter.

Той посочи, че протестът на служителите ще започнат още идващия уикенд и ще продължи до отмяната на гласуваните от парламента промени. Основните искания на бранша са обезщетенията да не бъдат орязани и да се изплащат отново чрез Фонда за приходите от експлоатацията на археологичните обекти в министерството на културата.

Маврикопулос призна, че проблемът ще е сериозен, тъй като по време на празничните дни посещенията на известни археологически обекти като Акропола и Археологическия музей в Атина, светилището в Делфи, древна Микена на Пелопонес, обектите в Солун, Родос, Санторини и  други се увеличава.

„Около новогодишните празници имаме посетители от круизните кораби. Неизбежно ще намалеят приходите за държавния бюджет”, посочи синдикалистът и определи започналите вече реакции от страна на туристическите агенции като „разбираеми”.

„Ние разбираме реакциите на туроператорите и на посетителите , защото те също губят приходи. Смятаме, че те също трябва да ни подкрепят в този момент. Но преди всичко е нужно държавните органи да разберат, че това, което правят е лишено от всякакъв смисъл. С това решение няма да спестят няколко милиона, за да ги използват някъде другаде. Говорим за обезщетенията на около 1500 души в цялата страна”, подчерта Маврикопулос.

По думите му в момента, когато правителството реши да увеличи заплатите на държавните служители, той и колегите му са единствените, чиито възнаграждения се орязват. „И това се случва въпреки че с работата си ние носим приходи на държавата”.

Ако правителството не удовлетвори исканията им, заетите в охраната на антични предмети служители е вероятно да засилят протестите си през празничните дни с митинги и окачване на плакати по археологическите обекти.

Категории: Общество заети с охраната на антични предмети служители затворени археологически обекти и музеи празнични дни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus