Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бежанци блокирани на границата между Гърция и Македония

20 Януари 2016 / 17:01:36  GRReporter
683 прочитания

Решението на Македония да спре достъпа до неутралната зона на границата ѝ с Гърция при село Идомени блокира преминаването на бежанци към централна и западна Европа.

Според гръцката полиция преминаването на границата е било преустановено в 19:00 във вторник. В резултат на това пътуващите в седем автобуса 350 бежанци чакат в продължение на много часове в района на бензиностанция, на разстояние от 20 километра.

Според Андонис Ригас от „Лекари без граници” гръцките власти не позволяват задействането на временния бежански лагер до неутралната зона, който бе разтурен преди два месеца въпреки призивите на неправителствените организации.

По думите му бежанците чакат с часове в студа вместо да намерят подслон в оборудваните с отопление палатки, които са разположили представителите на организациите. Ригас посочи още, че снощи границите са били затворени до Хърватия за бежанците.

В същото време потокът от бежанци и мигранти не спира въпреки лошото време и рисковете от пътуването по море. По-рано днес едно петгодишно дете загина при потъване на лодка, пренасяща бежанци. Според досега известната информация детето починало вследствие на хипотермия въпреки опитите да бъде спасено в отдела за интензивно лечение в Скала Сикамияс на остров Лесбос. От конкретното корабокрушение са били спасени 46 души, без да е ясно дали няма и хора в неизвестност. Една жена също починала от хипотермия по време на пътуването, близо до турското крайбрежие.

Днес в северната част на Лесбос, където пристигат лодките метеорологичните условия са много тежки. Температурата е около 0 градуса по Целзий и това прави изключително трудно оцеляването на пристигащите бежанци и имигранти, които често не си дават сметка за рисковете от едно такова пътуване.

Въпреки студа вчера на Лесбос са пристигнали 1028 души, 828 от които са били регистрирани до 09:00 тази сутрин в Центъра за регистриране на бежанци в Мория. Според полицейските власти на острова от ранната сутрин днес до 12:00на брега на Лесбос са пристигнали над 1000 бежанци и имигранти, сред които и стотици малки деца.

В тази ситуация Гърция има на разположение само четири седмици до края на срока, в който трябва да изгради центровете за прием и регистрация (hotspots).  Това посочи еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос, който допълни, че все още не се вижда краят на бежанския поток, а признаците по-скоро сочат обратното. По думите му през следващите месеци броят на бежанските вълни ще се увеличи.

От своя страна гръцкият министър за миграцията Янис Музалас призна, че Гърция е закъсняла с изграждането на центровете, но добави, че това не може да бъде повод за „някои да поклатят пръст и да накаже Гърция. Напротив, трябва да се приеме като повод да се помогне”. Музалас разкритикува позицията на Турция в овладяването на бежанската криза, като подчерта, че Анкара не прави нищо, за да приложи поетите ангажименти. „През последните 15 дни екстрадирахме 130 души към Турция. За същото време от Турция към Гърция са пристигнали 30 000 бежанци и нелегални имигранти. Съпоставянето на двете цифри не води до решение. Нужно е Европа да се задейства, така че връщането на имигранти да се осъществява бързо и за повече хора”, посочи министърът. 

Категории: Общество бежанци и имигранти остров Лесбос лошо време потъване на лодки центрове за прием и регистриране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus