Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безуспешните преговори вещаят предсрочни избори

16 Ноември 2015 / 13:11:52  GRReporter
712 прочитания

За пореден път преговорите между Гърция и кредиторите й попаднаха в задънена улица, тъй като двете страни не могат да постигнат съгласие по ключови въпроси като съдбата на необслужваемите кредити и ипотеките на недвижимите имоти. Атина получи 24-часова отсрочка до утре, вторник 17 ноември, когато в Брюксел Euroworking Group трябва да реши дали и кога Гърция ще получи дългоочаквания транш от 2 милиарда евро.

 По този повод ви запитахме: “Преговорите с кредиторите буксуват, кога според вас ще падне правителството на Алексис Ципрас?”.

Вотът на българската страница на GRReporter , макар и разпределен между различните отговори, ясно показва спадащото доверие на нашите читатели към правителството на СИРИЗА. От друга страна, симпатии към управлението на Алексис Ципрас изразяват една трета от читателите или 33% от далите своя глас. Те са на мнение, че правителството е стабилно и скоро няма да падне от власт. 30% от читателите предвиждат, че правителството ще падне от власт до лятото на 2016,  като причината за това са бързите темпове, с които то съсипва икономиката на страната. 19% от читателите виждат падане на правителството до края на годината. За 14% от участвалите в анкетата, управляващата коалиция ще бъде разкъсана отвътре от политически скандали и в рамките на 2016 ще има ново правителство. Едва 4% очакват правителството да падне всеки момент под напора на бежанския проблем и острите социални реакции, който той ще предизвика.

Макар цялостното съотношение на читателския вот да е приблизително същото, разпределението на гласовете на англоезичната ни страница е много по-различно от това на българската ни страница. Цели 48% са застават зад тезата, че в началото на следващото лято ще станем свидетели на смяна на управлението на Гърция, заради бързите темпове, с които правителството на СИРИЗА съсипва икономиката на страната. 26% изразяват своята подкрепа за премиера Ципрас и неговото управление. 17% виждат промяна в политическото статукво до края на годината. По 4% си поделят следните два отговора: този, че всеки момент бежанският проблем ще стане причина за падане на правителството и този, че вътрешнокоалиционните скандали ще разрушат управлението и до края на 2016 ще станем свидетели на нови избори.

Най-голям процент от читателския вот, който събира недоволството от управлението на Ципрас имаме на гръкоезичната страница на сайта ни. 50% от гласувалите читатели споделят позицията, че правителството разрушава икономиката на страната с толкова бързи темпове, че до следващото лято в Гърция ще има предсрочни избори. Подкрепа за правителството на СИРИЗА изразяват едва една четвърт от читателите или 25%. По 10% си разделят третите по популярност отговори: че правителството ще падне до края на годината и че политическите скандали отвътре ще разрушат управляващата коалиция. Едва 5% очакват падането на правителството заради бежанския проблем и острите социални реакции, които той ще предизвика.

Темата за бежанската криза в Европа придоби изключително черни цветове след трагичните събития в Париж. Проблемът с бежанския поток към Европа предстои да се развива и разгръща, като все повече противопоставя мненията и възгледите на обикновените хора. В тази връзка е най-новата ни анкета, в която ви питаме: Трябва ли да се свързва бежанската вълна с ислямския тероризъм?. Очакваме вашите мнения по темата.

 

Категории: Анкета резултати оставка Ципрас преговори СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus