Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Богоявление в различните части на Гърция

06 Януари 2015 / 15:01:03  GRReporter
1571 прочитания

Богоявление, освещаване на водите, хващане на кръста… Годината започва с този голям празник, и най-доброто, което можете да направите, е да му се насладите с една екскурзия, съчетаваща традиции и смяна на обстановката.

Въпреки пронизващия студ и тази година мнозина се хвърлят в ледените води, за да намерят кръста, според обичая на Богоявление. Ако не сте сред тях, можете просто да гледате и да се запознаете отблизо с обичаите на Гърция. Предлагаме ви няколко места, на които можете да прекарате този хубав християнски празник.

Янина: гмуркане в езерото

В най-големия град на област Янина използват езерото Памвотида за хвърлянето на кръста. Въпреки студа винаги има хора, които се гмуркат, за да го извадят. После следва шествие в съпровод на Филхармонията на община Янина към главния храм на града. В Янина можете да се насладите на прекрасната природа, или да се разходите в стария град, в крепостта Иц Кале и парка Литариция, за да опознаете по-добре един от най-красивите градове в Гърция.

Драма: гонейки злите духове

В Драма изглежда имат много работа на Богоявление. Ако сте наблизо си струва да видите обреда, при който всяка година в навечерието на Богоявление жените гонят злите духове пръскайки пепел с дясната си ръка около къщата. На другия ден жители на града отиват в църквата носейки животински кожи и торба пепел в ръка, с която удрят минувачите, за да изплашат злите духове, или пък танцуват на улицата окичени със звънци, отново със същата цел (този обичай е характерен и за град Кавала). Освен традиционните обичаи градът впечатлява с красивата си природа, парковете, водениците, сградите-паметници и византийските крепостни стени.

Ермиони: Богоявление с песни

В Ермиони, област Арголида, на около 85 км югоизточно от Навплио, празнуват Богоявление много по-различно, а жителите на града се гордеят със своите обичаи. Всяка година тук се спазва обичаят „Яла-Яла”, при който млади мъже обличат традиционни моряшки униформи, а в навечерието на Богоявление, почти на разсъмване на 6 януари, пеят по тесните улички на града и получават лакомства. На Богоявление те се качват в украсени лодки, пият коняк и пеят, като същевременно клатят силно лодките, докато се гмурнат, за да намерят кръста. Тези обичаи са свързани с празнуването на завръщането на моряците, което с течение на времето се отъждествява с Богоявление.

Халкидики: хора, камили и … тояги

В Халкидики обичаите на този ден са много и различни. Първо, в Палеокастро се спазва обичаят „Фотарадес”, при който на селския площад връзват на дървен прът една наденичка и мъже, облечени в народни носии, т.нар. „Фотарадес”, танцуват около него и с дървени саби пазят наденичката от тези, които се опитват да я откраднат. Междувременно техният „цар” повежда хорото, на което се хващат всички „Фотарадес”. Наденичките участват и в обичая „Футари” в село Агиос Продромос. Това са млади мъже, които пеят коледни песни и събират месо и наденички, а в деня на Свети Йоан (Ивановден) играят хора на селския мегдан, като хвърлят тоягите си високо и свирят, за да отбележат края на празниците. В Галатиста се украсява и едно чучело на камила, под него влизат мъже, които вървят в такт, пеят и танцуват. Този обичай се базира на един истински факт, когато в края на 19 век един турчин в опита си да си върне любимата, организирал пиршество, направил едно чучело на камила, в което скрил девойката и така я отвлякъл, за да се ожени за нея.

Касторя: карнавален дух

На фона на красивото езеро в Касторя Богоявление със сигурност е различно с обичая „Рангуцария”, при който малки и големи се маскират, организират се на групи и се забавляват по улиците на града. След освещаването на водите Агиос Василис раздава подаръци на децата, а през целия ден навсякъде се играят хора.

Можете да се възползвате от случая и да се разходите в прекрасния град, да посетите византийските паметници в района, богаташките къщи, езерото, площадите, парковете, покритите с камъни улички…

 

 

Категории: Богоявление обичаи кръщаване освещаване кръст
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus