Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Читателите на GRReporter за Вартоломей, медиите и ордена “Стара планина”

01 Декември 2015 / 13:12:34  GRReporter
645 прочитания

Посещението на Вселенският патриарх Вартоломей в България извади на дневен ред много спорни въпроси, а награждаването му с орден от българския президент беше посрещнато много противоречиво. Според информация изнесена в българските медии, Вартоломей е забранил служенето на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. Като причина за това се изтъква отказа на българската държава да премахне паметника на Антим I в двора на другата българска църква - „Св. Св. Константин и Елена“. Според същите публикации, Светият синод изчаква и не предприема никакви мерки за момента.

В тази връзка ви попитахме: „Как гледате на спора между българската страна и Вселенския патриарх?”. Както винаги, реакцията и мненията на нашите читатели са много интересни и разнолики.

На българската страница на сайта ни, най-голямата група читатели се обединява около отговора, според който Вартоломей не заслужаваше да бъде награден с орден. 41% от читателите отдават предпочитание на тази теза, според която причината за липсата на заслуги е политиката на Вселенския патриарх срещу православните българи в Турция. 28% от гласувалите читатели са на мнение, че Вартоломей не е трябвало да повдига забравени спорни въпроси между България и Гърция. 19% считат, че темата се е преекспонирала от медиите, духовниците трябва да се занимават с религията, а политиците – с политиката. За 11% от нашите читатели, връщането на спорните реликви не засягат Гърция, тъй като манастирите са под разпореждането на Вселенската патриаршия.

Вотът на аглийската страница на GRReporter се различава. 60% от читателите споделят мнението, че медиите и политиците не бива да се месят в църковните дела. Конкретните проблеми са били ненужно раздухани от медиите. По 20% си разделят вторите по популярност отговори. Първият изразява позицията, че Вартоломей не заслужава орден, заради политиката му към православните българи в Турция. Вторите 20% отиват при тезата, че е било ненужно Вселенският патриарх да повдига забравени спорни въпроси. Нито един глас не е получил последният отговор, който твърди, че исканите за връщане реликви не засягат Гърция, защото манастирите са под разпореждането на Вселенската патриаршия.

Мнението на читателите на гръкоезичната страница на GRReporter е сходно с това на читателите на англоезичната ни страница. 46% смятат спорът за преекспониран от медиите и за ненужна намесата на политици в него. 23% заемат позицията, че Вартоломей не е заслужил орденът, с който беше награден. По 15% си поделят последните два отговора: според единият Вселенският патриарх ненужно е повдигнал вече забравени спорове от миналото, а според другият, връщането на поисканите реликви не засягат Гърция, тъй като манастирите са под разпореждането на Вселенската патриаршия.

В най-новата ни анкета търсим вашето мнение по една от международните нови на седмицата и ви питаме: Как се отнасяте към идеята за създаване на мини-Шенген? Очакваме вашите мнения!

 

Категории: Накета Ватоломей орден Става планина спорни въпроси реликви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus