Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Читателите ни се опасяват от протести в Гърция ако банковите влогове бъдат орязани

06 Април 2015 / 17:04:37  GRReporter
969 прочитания

Две години и един месец след налагането на ограничение в движението на капитали в Кипър, днес мярката бе отменена напълно. Според ръководството на Банката на Кипър това е важно послание към международните пазари на капитал, че островната страна излиза от кризата и се завръща доверието в нейната банкова система.

В същото време все повече се говори за налагането на подобни ограничения и в Гърция. Но докато в Кипър бяха орязани влоговете от над 100 000 евро, гръцки анализатори посочват, че не е много вероятно мярката да бъде въведена от първото евро в сметката на всеки вложител.

Безизходицата в преговорите на гръцкия кабинет с кредиторите на страната и негативната перспектива за техния развой, докато Атина настоява в отказа да проведе структурни реформи поддържат несигурността, вследствие на която изтичането на влогове от гръцките банки не стихва. Заедно с това се увеличават и опасенията, че вложенията на гърците може и да бъдат орязани през следващите седмици.

GRReporter реши да попита читателите си доколко смятат за възможно прилагането на строгата мярка. Оказа се, че мнозинството от тях не просто отхвърлят тази вероятност, но и я смята за абсурдно, понеже е на мнение, че обществените реакции, които ще провокира ще бъдат много бурни. Този отговор са подкрепили 53 на сто от читателите на гръцката страница, 42 на сто – на българската и 29 на сто – на английската страница на сайта.

Една друга голяма част от читателите ни обаче смята, че орязване на влоговете в гръцките банки ще има и причината за това е липсата на друг начин, по който правителството в Атина може да си набави пари в брой, и то бързо. В подкрепа на този отговор са гласували 35 на сто от читателите в българската, 24 на сто – в гръцката и 23 на сто – в английската версия на GRReporter.info.

Голямото мнозинство от читателите на английската ни страница – 33 на сто е на мнение, че орязване на банковите депозити няма да има, поради простата причина, че повечето пари вече са изтеглени от гръцките банки. Заслужава да се отбележи, че водещи анализатори твърдяха още в началото на март, че реалната стойност на влоговете е под 5 милиарда евро.

Все пак, сред читателите на останалите две версии на сайта този отговор не е толкова популярен. Така са отговорили 18 на сто от читателите на гръцката и 13 на сто от тези на българската страница.

Противно на позицията на ръководството на Банката на Кипър в анкетата ни най-малко гласове е събрал отговорът: „Мярката даде резултати в Кипър, няма начин да не даде резултати и в Гърция”. Той е най-популярен в английската ни страница с 14 на сто от гласовете. Следва българската с 10 на сто, а гръцката е последна с 6 на сто.

Най-общо резултатите от гласуването показват, че имиджът на гърците като организатори на мащабни и бурни протести продължава да е много силен. Дали тази тактика ще се окаже успешна в близко бъдеще, независимо дали ще има орязване на влоговете или не, предстои да научим.

Благодарим за участието и ви каним да участвате в новата ни анкета, в която ви питаме: Ще предпочетете ли Гърция за лятна почивка тази година?

Категории: Общество анкета орязване на банковите влогове ограничения в движението на капитали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus